6.4.21

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΥΡΟ



 Όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά από τους Ήρωες Πολεμιστές μας έπεσε και το οχυρό

 

Σαν σήμερα ξεκίνησε η Γερμανική επίθεση (6-4-1941) στα οχυρά του Ρούπελ. Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται είπαν οι Ήρωες πολεμιστές μας στους Γερμανούς κατακτητές.

Λίγα λόγια για το Ρούπελ

Το Ρούπελ είναι το πιο γνωστό οχυρό στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας και σε αυτό τελούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις εορτασμού της μάχης των οχυρών. Το Ρούπελ αντιστάθηκε δυο φορές στην εισβολή του βουλγαρικού και του γερμανικού στρατού, την πρώτη το 1916 και τη δεύτερη τον Απρίλιο του 1941 και εγκαταλείφθηκε από τη φρουρά του ύστερα από τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Για να φθάσει κανείς στο Ρούπελ ακολουθεί την Εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα. Ένα χλμ. πριν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στο μουσειακό χώρο του Ρούπελ. Πρόκειται για μια τοποθεσία πραγματικά στρατηγικής σημασίας που ελέγχει απόλυτα την επικοινωνία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα. Η ελληνική πλευρά οχύρωσε την περιοχή το 1914 με την κατασκευή του φρουρίου Ρούπελ.

Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο πεσόντων. Στη στοά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί τις στιγμές της μάχης. Περπατώντας στους θαλάμους και στους πλευρικούς διαδρόμους υπάρχουν τα διοράματα, που αναπαριστούν τους Έλληνες μαχητές της μάχης των οχυρών (πολυβολητή, γιατρό στο ιατρείο του που περιθάλπει τραυματία, τον επιλοχία στο γραφείο του και το γραφείο του λοχαγού. Ειδικά μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία αναπαράγουν πυροβολισμούς, εκπυρσοκροτήσεις πυροβόλων και τυφεκίων, επιθέσεις αεροπλάνων και άλλους ήχους της μάχης.

Στο χώρο του περιπτέρου των επισκεπτών, που είναι επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου εκτίθενται στολές, μετάλλια του ελληνικού και του γερμανικού στρατού και φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες του 1941 και τους μαχητές του οχυρού σε ώρες ξεκούρασης και δράσης. Σε άλλη αίθουσα, στο κτίριο “Ηχος και Φως”, υπάρχει οπτικοακουστικό σύστημα που παρουσιάζει την μάχη των οχυρών.

 

 

 
 

https://www.votegreece.gr/