6.4.21

«Μνημόνιο 5.0» η «Ελλάδα 2.0» του Κ.Μητσοτάκη: Κατάργηση του 8ωρου και του πενθημέρου! - Παρουσιάζεται τον Μάιο


 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει για το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά το οποίο θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή και πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. 

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και το lockdown ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σοκαριστικές αλλαγές καταργώντας ουσιαστικά όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Κατάργηση του 8ώρου με υποσχέσεις για «ρεπό» σε επόμενο διάστημα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας» είναι μερικές από αυτές,

με τη δημοσιοποίησή τους να έρχεται λίγες μέρες μετά την «πανηγυρική» παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» από τον πρωθυπουργό, που προανήγγειλε ρήξη «με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας».

Έτοιμη να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το Εργασιακό Δίκαιο την περίοδο των μνημονίων εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μία ακόμα διαρροή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα δυστοπίας για εργαζόμενους/ες.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 • Η κατάργηση του 8ώρου, μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε «λιγότερες ώρες εργασίας» σε επόμενο χρονικό διάστημα
 • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
 • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
 • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
 • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
 • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
 • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι εντάσσονται στη «ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας» όπως υποστήριξε πολύ πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» που ονομάζεται «Ελλάδα 2.0».

Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο στα Εργασιακά για το οποίο «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου»», υποστηρίζοντας επίσης ότι ««τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού».

«Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, μέτρα κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων»

Το δημοσίευμα του «Βήματος» με τις αλλαγές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ως αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά.

«Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων» προσθέτει.

«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια. Η ανάγκη “ρύθμισης της τηλεργασίας” αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.  Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα» σημειώνει επίσης το ΚΚΕ.

«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».

«Σκληρές ανατροπές που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη»

«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) «Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων» συνεχίζει, ενώ τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

 • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
 • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
 • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
 • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία»

Ολόκληρη η δήλωση της ΕΝΥΠΕΚΚ:

Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!!

Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ.Κώστα Παπαδή της εφημερίδας “Το Βήμα”, είναι τα εξής:

1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!

2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!

3. “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!

4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!

5. Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας!!

6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!

7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας!!

8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!!

Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων.

Είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

 • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
 • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
 • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
 • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή αυτό το απαράδεκτο αντεργατικό και αντικοινωνικό πακέτο που ακυρώνει και τις τελευταίες κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων!

https://www.pronews.gr/