13.3.21

Πόσα Kiowa πετάνε; Ερώτηση στη Βουλή

 

Ασφαλώς δεν πρόκειται να δοθεί αριθμός των kiowa που λειτουργούν άψογα, για ευνοήτους λόγους. Πληροφορίες όμως της Efenpress, αναφέρουν ότι ελάχιστα από αυτά δεν ευρίσκονται σε πτητική ικανότητα.
Juan

Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με την κατάσταση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση των μεταχειρισμένων Ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior που ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, το ΓΕΣ παρέλαβε το 2019, μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ (2018), με εκτιμώμενο κόστος 49.743.582 USD, περιλαμβανομένων των δασμών και των κρατήσεων, με χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα (ΕΦ) 11-110 και τον Κωδικό Αριθμό Εξόδων (ΚΑΕ) 6912, από τα αποθέματα Στρατού των ΗΠΑ εβδομήντα (70) Μεταχειρισμένα Αναγνωριστικά Ελικόπτερα Τύπου OH-58D (Kiowa). Η αποπληρωμή τους, σύμφωνα με την σύμβαση, θα γινόταν σταδιακά κατά τα έτη 2018-2022.

Σκοπός της εν λόγω προμήθειας είναι η ενίσχυση της δύναμης πυρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο, καθώς και η αναγνώριση στόχων και η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 70 Ε/Π που έχουν παραληφθεί τουλάχιστον τα μισά θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για την αξιοποίηση των υπολοίπων.

Δεδομένου ότι: Αν αξιοποιηθεί σημαντικός αριθμός από τα εν λόγω ελικόπτερα, με τα διαθέσιμα επιχειρησιακά τους χαρακτηριστικά, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της συνοριακής γραμμής της χώρας.

Δεδομένου ότι: Ότι το κόστος της προμήθειας των 49.743.582 USD οφείλει να δικαιολογήσει την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, ως προς την αύξηση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας σε συνδυασμό με τις οικονομικές θυσίες του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεδομένου ότι: Τα εν λόγω Ε/Π αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αξιοποίησή τους λόγω παλαιότητας και λήξης των ορίων ζωής πολλών συστημάτων και δομικών στοιχείων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Ποιο είναι το  ποσό που έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα για την αποπληρωμή των εν λόγω ελικοπτέρων;

2.Ισχύει ότι το πρόγραμμα συντήρησης και  συναρμολόγησης των εν λόγω ελικοπτέρων καθυστερεί διότι στα περισσότερα από αυτά έχουν λήξει οι πιστοποιήσεις, ώρες λειτουργίας κύριων μερών και απάρτιων;

3.Πόσα από αυτά τα ελικόπτερα είναι πλήρως επιχειρησιακά διαθέσιμα με όλα τα χαρακτηριστικά τους, όπως του οπλισμού, των συστημάτων πλοήγησης και των συστημάτων επικοινωνίας;

4.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα συντήρησης και  συναρμολόγησης των εν λόγω ελικοπτέρων, ώστε να φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό διαθεσιμότητας; Και ποιος θα είναι ο μέγιστος εκτιμώμενος αριθμός;

https://www.militaire.gr/