9.3.21

Το “τεχνικό θέμα” με την Αίγυπτο, τα ερωτήματα και το “φθάνει πια” με την απόκρυψη γεγονότων!



Όταν το Militaire.gr έγραψε στις 23 Φεβρουαρίου για το θέμα που είχε προκύψει με την Αίγυπτο και τα “οικόπεδα” της πολλοί έσπευσαν να το απαξιώσουν . Όσο οι ημέρες περνούσαν κι άλλα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ήταν εμφανές ότι “κάτι έτρεχε” και σίγουρα κάποιοι άρχισαν να τρέχουν! Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ταξίδεψε χθες στο Κάϊρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του. Επέστρεψε καθησυχασμένος ότι πρόκειται για “τεχνικό θέμα” και σήμερα υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα σε φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες. Μακάρι να είναι έτσι…
Εξακολουθώντας να ακούμε ,να διαβάζουμε και να ενημερωνόμαστε από τους επαγγελματίες ,αναδημοσιεύουμε το κείμενο που έγραψε στη προσωπική του σελίδα ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος. Διαφωτιστικό και για την υπόθεση που έχει προκύψει με την Αίγυπτο, αλλά και για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται αυτά τα θέματα.
Γράφει ο Σ.Φενέκος:
Όταν πριν μερικές ημέρες υπήρξε η ανακοίνωση της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των οικοπέδων και πέραν της οριοθετημένης μεταξύ μας ΑΟΖ, η κυβέρνηση προσπάθησε να το υποβαθμίσει (το ίδιο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) όπως κατά κόρον συμβαίνει για πολλά θέματα, λες και στην σημερινή εποχή της πρόσβασης στην πληροφορία από πολλές και διαφορετικές πηγές μπορεί κανείς να ελπίζει ότι μπορεί να το επιτύχει.
Πέραν τούτου, ήταν δεδομένο ότι το γεγονός θα αποκαλυπτόταν από την Τουρκία, η οποία θα προσπαθούσε να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά (όπως φοβάμαι και όχι μόνο) και όντως το έκανε.
Μόλις υπήρξε η ανακοίνωση Τσαβούσογλου ότι η Αίγυπτος σέβεται τις Τουρκικές θέσεις, τότε άρχισε να ανησυχεί η κυβέρνηση για το γεγονός, παρά το ότι αρκετές ημέρες πριν κάποιοι είχαμε έγκαιρα επισημάνει για τους κινδύνους αυτής της οριοθέτησης, για το ότι η ….αστοχία αυτή θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Τουρκία.
Και έγινε. Και τότε ξαφνικά όλοι κατάλαβαν ότι το θέμα είναι σοβαρό για να το υποβαθμίζουν.
Αναγκάστηκε λοιπόν να ενεργοποιηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφωνώντας στον Σίσι (έστω και καθυστερημένα) και ο κ. Δένδιας αναγκάσθηκε να πάει στην Αίγυπτο για να διευθετήσει το ζήτημα.
Και τι δηλώνει αμέσως μετά την επίσκεψη;
” Το ζήτημα είναι τεχνικό και έτσι θα αντιμετωπισθεί”.
1. Συμφωνούμε επί της αρχής, αλλά πως όμως;
– Θα διορθώσει η Αίγυπτος το ανακοινωθέν, αφαιρώντας τα συγκεκριμένα οικόπεδα; Όχι.
– Θα εκδώσει νέο ανακοινωθέν άμεσα, όπου θα αντικαθιστά το παλιό χωρίς τα συγκεκριμένα οικόπεδα; Όχι.
2. Αλλά πως;
– Όταν θα ξεκινήσει ο δημόσιος διαγωνισμός για την εκχώρηση των οικοπέδων σε εταιρείες, απλά δεν θα έχουν συμπεριληφθεί τα συγκεκριμένα οικόπεδα προς εκχώρηση.
3. Αυτό τι σημαίνει;
– Ότι δεν θα υπάρχουν;
– Ότι θα πάψει να σηματοδοτεί η μη ακυρωθείσα οριοθέτηση κάτι που δεν θα το εκμεταλλεύεται η Τουρκία;
4. Υπάρχει κάποιος εχέφρων που να θεωρεί ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να το εκμεταλλεύεται;
5. Άρα τι σόϊ τεχνική λύση δίνεται, επειδή ελπίζουμε ότι στο βάθος χρόνου θα αποδυναμωθεί από μόνη της η συγκεκριμένη οριοθέτηση; Αποδυναμώθηκε δηλαδή η οριοθέτηση των οικοπέδων 4, 5, και 1 της Κύπρου που δεν τα έχει εκχωρήσει ακόμη σε εταιρείες;
Όπως έχω πολλές φορές επισημάνει, μόνο η προσφυγή στο ΔΔΧ (ή του Αμβούργου) της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της μη οριοθετημένης περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η Λυδία λίθος στα εξαιρετικά δυσεπίλυτα προβλήματα της περιοχής.
Και όσο καθυστερούμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο θα δυσχεραίνουν οι συνθήκες για μας.
Αυτό όμως που αρνούμαι να δεχθώ αδιαμαρτύρητα είναι η απόκρυψη και η καταφανής παραποίηση σημαντικών γεγονότων, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τα συμφέροντα της χώρας και ακόμη χειρότερα όταν τα μαθαίνουμε από άλλους.
ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ.