7.3.21

Γιατί μας αγάπησε ξαφνικά η Μέρκελ; Η επίθεση στον Ερντογάν, οι φρεγάτες και το «μπλόκο» στη Γαλλία




 Η Ανγκελα Μέρκελ συνηθίζει να αιφνιδιάζει, με δηλώσεις που πολλές φορές ανατρέπουν καταστάσεις. Ετσι και τώρα επιχείρησε να μας αιφνιδιάσει με την απρόσμενη επίθεση κατά του Ερντογάν και τη στήριξη στην Ελλάδα.

Ακούγοντας την καγκελάριο να στηρίζει ξαφνικά τη Χώρα μας και να διαμηνύει προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, σημειώνοντας μάλιστα πως η όποια επίθεση θα έχει απάντηση, μας μπήκαν...ψύλλοι στα αυτιά.

Η χώρα που στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής αρνείται πεισματικά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η οποία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέα εισβολή τη μαρτυρική Κύπρο, θυμήθηκε τώρα να... τραβήξει το αυτό του «σουλτάνου». Πού ήταν άραγε η Μέρκελ από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το ORUC REIS βρισκόταν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Πού ήταν η Μέρκελ όταν ο Ερντογάν έστηνε κακόγουστα και κυρίως ανήθικα και παράνομα κιτς σόου στα Βαρώσια; Πού ήταν η Μέρκελ όταν ο «κολλητός» της Ερντογάν έστελνε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να πολιορκήσουν τον Έβρο; Πουθενά! Κρυβόταν και έπαιζε ύπουλο παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας στα... λόγια και τις χώρες «δορυφόρους» της να αρνηθούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την Παρασκευή λοιπόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της 'Αγκυρας, δηλώνει ότι, «αν κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «μόνο ευχάριστα λόγια». «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε τηλεδιάσκεψη με τον Ερντογάν διεμήνυσε πως «μόνο με το διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα «διαφιλονικούμενα θέματα» στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα... ας προσπεράσουμε το «διαφιλονικούμενα θέματα» και ας επικεντρωθούμε στην ξαφνική «επίθεση αγάπης» του Βερολίνου, που πολλά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα έσπευσαν να την παρουσιάσουν ως «ράπισμα» στον Ερντογάν, ως «εγκλωβισμό» της Τουρκίας και άλλα... τσιτάτα, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Επειδή λοιπόν η Μέρκελ δεν άλλαξε πολιτική και τα συμφέροντά της δεν ανατράπηκαν εν μία νυκτί, καλό θα ήταν να κρατάμε όλοι μικρό καλάθι για τις προθέσεις του Βερολίνου που φυσικά έχει δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Ποιος είναι αυτές;

Κατ' αρχάς η προσέγγιση της Ελλάδας για να πουλήσει γερμανικές φρεγάτες. Υπενθυμίζουμε πως το Βερολίνο έχει καταθέσει δελεαστική πρόταση στην Αθήνα για 4 φρεγάτες Α200 ή Α300, σε συμφέρουσα τιμή μαζί με δύο υποβρύχια Type 214. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.

Επίσης, στόχος της Γερμανίας δεν είναι να φτιάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά να χαλάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία. Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θέλει εντός της Ευρώπης μία ισχυρή Γαλλία. Αν λοιπόν η Γαλλία ισχυροποιηθεί στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ρόλο που διεκδικεί και ο Ερντογάν, τότε η Γερμανία θα έχει σαφώς μικρότερο λόγο στις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της Μεσογείου.

Τι κάνουν λοιπόν για να τορπιλίσουν τις σχέσεις Αθήνας - Παρισιού; Μας το παίζουν δήθεν φίλοι και εξαπολύουν επιθέσεις κατά του «κολλητού» Ερντογάν, βάζοντάς τον, και καλά, στη θέση του.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 μας δίδαξαν πολλά. Μας έμαθαν να μην τρέφουμε απατηλές ψευδαισθήσεις, μας θύμισαν ότι έννοιες όπως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή η τήρηση των συμφωνηθέντων γονατίζουν μπροστά στην «ηθική του συμφέροντος», που είναι και η κυρίαρχη (και ίσως η μόνη) ηθική στις διεθνείς σχέσεις. Μας προσγείωσαν στην ωμή πραγματικότητα, ότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι υπόθεση δική μας και όχι των ξένων...!

Η Γαλλία έχει αποδείξει στην πράξη την στήριξή της στην Ελλάδα. Όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις ουσίας που πραγματικά έφεραν σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις της καγκελαρίας είναι σανό προς κατανάλωση για τους αφελείς και δίνουν τροφή σε «κύκλους» στη Χώρα μας που έχουν οικονομικά συμφέροντα με το Βερολίνο. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ποιο είναι το συμφέρον μας και να μην πέσει στην παγίδα που στήνεται. Τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι γνωστά, όπως και οι σχέσεις της Μέρκελ με τον Ερντογάν. Οι εποχές είναι περίεργες και οι αποφάσεις κρίσιμες. Ας φερθούμε για μια φορά έξυπνα και με βάση το συμφέρον μας και μόνο.

https://www.newsbomb.gr/