25.3.21

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για τον Εορτασμό της «Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821»

  


Αθήνα, 25 Μαρτίου 2021
Η Ελληνική Επανάσταση με κορύφωση το 1821 υπήρξε ψηφίδα υψηλών αξιών και ηρωισμού των Ελλήνων και απότοκο μιας εθνικής ιστορικής πορείας για την απόκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και της ηθικής υπεροχής του υπόδουλου έθνους υπήρξε η βάση των αγώνων της απελευθέρωσης.

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτέλεσε και αποτελεί τον χρονικό φάρο της Επαναστάσεως, ο οποίος παραμένει αναμμένος στις ψυχές όλων των Ελλήνων εδώ και 200 χρόνια. Σήμερα η 25η Μαρτίου 2021 βρίσκει την Ελλάδα να ατενίζει υπερήφανα το παρελθόν, και με αισιοδοξία το μέλλον. Απόδειξη λαμπρή συνιστά η παρρησία και η ενότητα του Έθνους σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Μετά από μια μακρά πορεία με ιδιαίτερα ιστορικά γεγονότα, η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε σταθμό 400 ετών αγώνων και ζυμώσεων, και τελικά σήμερα 200 χρόνια μετά θυμίζει την αξία της νίκης που κατέκτησαν οι επαναστατημένοι Έλληνες.

Εδώ στο Ελληνικό το χώμα, το στοιχειωμένο κι ιερό,

που το ίδιο χώμα μένει ακόμα απ’ τον αρχαίο τον καιρό,

Είδα τη Νίκη τη μεγάλη, τη Νίκη τη παντοτινή,

την είδα εμπρός μου να προβάλλει με φορεσιά ολοφωτεινή.

                                           (Η Νίκη, Κωστής Παλαμάς)Η ένδοξη νίκη επήλθε, ωστόσο, και με την αξιέπαινη και άμετρη βοήθεια των Φιλελλήλων. Λόρδος Βύρων, Βίκτωρ Ουγκώ, Ευγένιος Ντελακρουά, Τόμας Γκόρντον και πολλοί άλλοι συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στον αγώνα των Ελλήνων και εμπνέονται από αυτόν. Το ρεύμα συμπαράστασης προς το αγωνιζόμενο ελληνικό Έθνος είναι εμφανές. Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι υπόδουλοι Έλληνες για την επίτευξη του κοινού και μοναδικού σκοπού, της κατάκτησης της ελευθερίας, καταφέρνουν να παρακινήσουν τις Μεγάλες Δυνάμεις να στρέψουν το βλέμμα τους και να ενδιαφερθούν για τον αποφασιστικό αγώνα του ελληνικού έθνους. Αθάνατοι αναδεικνύονται οι πρωταγωνιστές της εθνικής παλιγγενεσίας, οι πρωταγωνιστές των σημερινών αξιών μας, οι πρωταγωνιστές της ελευθερίας του έθνους, οι πρωταγωνιστές της δημοκρατίας.

200 χρόνια το Έθνος μας γιορτάζει με υπερηφάνεια περίσσια την 25η Μαρτίου 1821. Αυτά τα 200 χρόνια βρίσκουν την Ελληνική Αστυνομία στην πρώτη γραμμή για την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας με την Ελληνική Χωροφυλακή να ιδρύεται κατά το 19ο αιώνα 12 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, και συγκεκριμένα το 1833, ενώ έναν αιώνα μετά, το 1935, ιδρύεται η Αστυνομία Πόλεων. Η συνένωση των δύο Σωμάτων πραγματοποιείται τον 20ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1984, με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας και με καθοριστική πορεία μέχρι και σήμερα κατά τον 21ο αιώνα.

Η 25η Μαρτίου σήμερα συναντά το Ελληνικό Έθνος να αγωνίζεται, ώστε να ανταπεξέλθει μέσα από τις ιδιάζουσες κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να απελευθερωθεί από μια παγκόσμια κρίση και να επανέλθει στην κανονικότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή συνεπής και πιστή στην αποστολή της για την εξασφάλιση της κοινωνικής ομαλότητας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Mετὰ μακρὰν δουλείαν ηναγκάσθημεν, τέλος πάντων, να λάβωμεν τα όπλα εις χείρας και να εκδικήσωμεν εαυτοὺς και την πατρίδα ημών απὸ μίαν τοιαύτην φρικτὴν και ως προς την αρχὴν αυτής άδικον τυραννίαν, ήτις ουδεμίαν άλλην είχεν ομοίαν, ή καν δυναμένην οπωσούν μετ’ αυτής να παραβληθή δυναστεία.

Πυξίδα στην ιστορική εθνική πορεία των 200 χρόνων και απαύγασμα κάθε εθνικοαπελευθερωτικής προσπάθειας διαμέσου των τριών αιώνων συνιστά το ανωτέρω απόσπασμα της Διακήρυξης της Α’ Εθνικής Συνέλευσης. Η ανδρεία των Ελλήνων, οι κοινωνικοοικονομικές επικρατούσες συνθήκες, το περιρρέον Διεθνές και Ευρωπαϊκό κλίμα και η άκρατη ανάγκη για ελευθερία διάνοιξαν την οδό για την εθνική αυτοδιάθεση και την πολιτική αυθυπαρξία του Έθνους. Και το 1821 έγινε το σύμβολο για τον καθορισμό του ελληνικού μέλλοντος, ο φάρος για την εθνική ανάταση και την εθνική αυτοπεποίθηση κατά τη διενέργεια κάθε μάχης, που δίνουμε ως Έθνος.

Γυναίκες και Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Κρατείστε στην καρδιά σας τις αξίες και τα ιδανικά των γενναίων ηρώων του έθνους. Διαφυλάξτε την ιστορική πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ατενίστε με σεβασμό τη συμβολή των προγόνων μας και αξιοποιείστε την κληροδοτημένη εμπειρία με σύνεση για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας.

Η Παναγία να σκέπει κάθε έκφανση της ζωής σας! 

Χρόνια Πολλά σε όλους! Χρόνια Πολλά σε όλο το Έθνος!