6.2.21

Δήλωση-βόμβα για τους S-400 στη Hellas Journal: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εγκαλεί την Τουρκία, διώξτε τους…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει στην Τουρκία ότι η απόφαση της για αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, παραβιάζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

“Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας -τόνισε ο εκπρόσωπος- ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας:

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα εγκαλέσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις. Η αμερικανική θέση είναι ξεκάθαρη: Η Τουρκία δεν πρέπει να διατηρήσει το σύστημα των S-400 στο έδαφος της.

Όλη η ανακοίνωση ακολουθεί:

Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αυτή η σημαντική (εννοεί η οικονομική και στρατιωτική) συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα (των S-400 στο έδαφος της).

Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ.

Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.

Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

On background, attributable to a State Department Spokesperson:

Russian S-400s are incompatible with NATO equipment, threaten the security of NATO technology, and are inconsistent with Turkey’s commitments as a NATO Ally. This significant transaction from Russia triggered CAATSA sanctions under U.S. legislation. We urge Turkey not to retain the system.

Turkey is a longstanding and valued NATO Ally. However, the acquisition of the S-400 runs directly counter to the commitments all Allies made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to reduce dependencies on Russian equipment. As part of our commitment to our Allies, President Biden has promised to call out Turkish behavior that is inconsistent with international law or its commitments to NATO.

We urge Turkey, and all U.S. partners and allies, to avoid future purchases of Russian weaponry, including additional S-400s, which bring Russia revenue, access, and influence. Any such transactions could be subject to CAATSA sanctions separate from and in addition to those already imposed.