12.2.21

Eλληνοτουρκικά: Δημοσκόπηση ΣΟΚ – Ο Ερντογάν φεύγει νύχτα

 


Eλλητουρκικά: Σοκαριστική για τον κυβερνητικό σχηματισμό στην Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι δημοσκόπηση της MetroPoll.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το εκλογικό ποσοστό για την Εθνική Συμμαχία (σ.σ. αντιπολιτευση) αυξήθηκε στο 48,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Λαϊκή Συμμαχία, δηλαδή τον κυβερνητικό συνασπισμό από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον ακροδεξιό σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (PNM), παρέμεινε στα 39 6%.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανακάλυψης (DEVA) του πρώην υπουργού του ΑΚΡ Αλί Μπαπατσάν έχει την υποστήριξη του 5% των ψηφοφόρων, ενώ το Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου έχει την υποστήριξη του 3,7% των ψηφοφόρων.

Με βάση την κατανομή των συμμετεχόντων που ψήφισαν το 2018, το AKP έχασε 6 μονάδες, με το ποσοστό του να μειώνεται από 34,7% σε 28,5%.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία του προέδρου της χώρας είναι ότι προσπαθεί να επιβιώσει με την εκστρατεία “είμαστε μαζί του” κάθε δύο ημέρες», ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτλογου.

«Δεν χρειάζεται μια τέτοια εκστρατεία υποστήριξης, κάνει το καθήκον του, οι καμπάνιες είναι σημάδι αδυναμίας», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατσάν και ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την ανάγκη αλλαγών στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Αναφορά έγινε και στα επεισόδια στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρόεδρος πρέπει να «αναζητά μια λογική λύση» αντί να προκαλεί «αντιδράσεις στον εσωτερικό ιστό των πανεπιστημίων», παρέχοντας κοινωνική ειρήνη και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν πως βάσισε την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όμως, όπως σημείωσε, «οι ΗΠΑ μετακινούνται από τον Τραμπ στην εποχή του Μπάιντεν».

https://www.sportime.gr/