24.2.21

Ξεκίνησε η Αμερικανική "απόβαση" στην Αλεξανδρούπολη - Βίντεο

 


Νέες τουρκικές προκλήσεις την ίδια στιγμή

Mπήκε πριν λίγο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το “θηριώδες” αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο ''ENDURANCE''. Εδώ και λίγα λεπτά, αρχίζει να ξεφορτώνει ελικόπτερα και άρματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ που θα γίνουν σε Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Το ARC ''ENDURANCE'' ξεκίνησε στις 8/2 από το λιμάνι του Μπόμοντ στον Κόλπο του Μεξικού ενώ με βάση τον προγραμματισμό των αμερικανικών δυνάμεων, η μετάβασή τους προς τη Ρουμανία για την επιχείρηση Antlantic Resolve, θα γίνει οδικώς.

Από τις 2 Απριλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου, ωστόσο, αναμένεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να καταπλεύσουν 5 συνολικά πλοία τα οποία θα μεταφέρουν τον Εξοπλισμό των Αμερικανικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής για τις ανάγκες της Άσκησης Defender Europe 21 (DE 21) και των συν εξεταζόμενων ασκήσεων. 

Eν τω μεταξύ στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου 2021, αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης τα πρώτα 3 Αμερικανικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawks που ανήκουν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Μάχης, 1η Διεύθυνση Πεζικού, από το Fort Riley του Κάνσας, και φθάνουν στην Ευρώπη για μια περιστροφή εννέα μηνών προς υποστήριξη της Atlantic Resolve, σύμφωνα με το pameevro.gr.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών κοινοτήτων μπορεί να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8 π.μ. έως τις 18:00, ενώ σημειώνεται πως θα τηρηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.   

Τουρκικές προκλήσεις  

 

Ταυτόχρονα η Τουρκία έδειξε την ενόχληση της με τη μεταστάθμευση Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Οι Τούρκοι έχουν από το πρωί μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον αέρα σε περιοχή που “βλέπουν πιάτο” την Αλεξανδρούπολη και προφανώς και …τους Αμερικανούς. 

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ  

 

Από την 24 Φεβρουαρίου έως την 03 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE», θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση μονάδων του Αμερικανικού Στρατού (US ARMY), μέσω του Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων των ΕΔ των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA).

Οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει.


https://www.pentapostagma.gr/