21.2.21

Γερμανός ιστορικός αποκαλύπτει - Πόσα χρήματα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα

 


Ούτε το 0,1% από τα χρήματα που οφείλει η Γερμανία δεν έχει επιστραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Καρλ Χάιντς Ροθ, Γερμανό ιστορικό και ενός εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου «Η οφειλή των Επανορθώσεων: υποθήκες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» το οποίο παρουσιάστηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Ροθ, τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από πλευράς Γερμανίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 700 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε συγκρίνει τα χρήματα που έχει πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία χρωστάει 190 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα», τονίζει ο καθηγητής αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως προκύπτουν και σε τι αφορούν αυτά τα 190 δισεκατομμύρια ο κ. Ροθ, είπε ότι η έρευνα έχει εστιαστεί στις καταστροφές των υποδομών, στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα χρήματα που δεν έχουν εισπραχτεί από την καταναγκαστική εργασία.

«Αυτούς τους τρεις τομείς έχουμε εξετάσει κι έχουμε υπολογίσει και καταλήξαμε σ αυτό το συμπέρασμα» ανέφερε.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο των δύο Γερμανών ιστορικών Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth) και Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner) και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η παρουσίασή του σε Κατερίνη, Αθήνα, Δίστομο/Λειβαδιά και Ηράκλειο.

Η πρώτη του έκδοση έγινε το 2017.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση ο Γερμανός ιστορικός σχολίασε ότι το σημαντικότερο εκ των ντοκουμέντων που φιλοξενούνται στο βιβλίο, είναι τα στοιχεία που παραθέτει η ελληνική πλευρά όσον αφορά την ορθότητα της μεθόδου και της έρευνας με την οποία έχει υπολογιστεί το χρέος

https://www.pronews.gr/