11.2.21

Ο Ερντογάν απειλεί Αθήνα και Λευκωσία – Διάλογος μόνο με τουρκικούς όρους

 Διάλογο η Τουρκία διεξάγει μόνο με τους δικούς της όρους. Διαφορετικά δεν συζητά. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι σημερινή, αλλά διαχρονική και επιβεβαιώνεται τόσο από τις δηλώσεις στη δημόσια σφαίρα όσο και στην πράξη. Στους επαναλαμβανόμενους, δηλαδή, γύρους διαπραγματεύσεων. Και αυτή η τακτική είναι επαναλαμβανόμενη επειδή βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε χθες να επιβεβαιώσει αυτή την προσέγγιση και τα όσα είπε πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι σε όλους, κυρίως στους αιθεροβάμονες σε Αθήνα και Λευκωσία. «Δεν υπάρχει πια άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση δύο κρατών.

Είτε το αποδέχεστε, είτε όχι», διαμήνυσε ο Ερντογάν προς κάθε ενδιαφερόμενο. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), απευθύνθηκε τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς τη Λευκωσία. Για το Κυπριακό προανήγγειλε πως «όλος ο κόσμος πρέπει να το ξέρει ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο οι Τουρκοκύπριοι να είναι τα θύματα μιας μη λύσης που συνεχίζεται στο νησί εδώ και μισό αιώνα».

Δηλαδή, εάν δεν λυθεί θα κινηθούν για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, αναβάθμιση ή και προσάρτηση των κατεχομένων. Αυτά κρύβονται πίσω από τις αναφορές Ερντογάν. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως τερματίζει οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τις "παλαιότερες φόρμουλες". Είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να συζητηθεί πια «εναρμονισμένο με το πνεύμα της νέας περιόδου και εστιασμένο στη λύση».

Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με απύθμενο θράσος έσπευσε να προειδοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια του και να μην τον προκαλεί. «Εάν δεν τα γνωρίζεις, σημαίνει ότι εσύ αναποδογύρισες το τραπέζι και έφυγες. Εμπιστεύεσαι κάποιους, αλλά αυτά οι κάποιοι που εμπιστεύεσαι, δεν θα σε ωφελήσουν. Όμως εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας, γι’ αυτό θα γνωρίσεις καλά τους τρελούς Τούρκους», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ερντογάν: "Ελλάδα και Κύπρος είναι μόνες τους"

Οι απειλές είναι ξεκάθαρες από πλευράς του Ερντογάν και δεν σταματούν στη ρητορική: «Αυτά που διαπράξατε στα νησιά είναι ξεκάθαρα. Τι εμπιστεύεστε, ότι θα έχετε στήριξη πάλι από παντού; Αυτό εμπιστεύεστε; Εάν αυτό εμπιστεύεστε, τότε κάνετε λάθος. Ας έλθει οτιδήποτε από οπουδήποτε. Να γνωρίζετε όμως αυτό, ότι η Τουρκία στέκεται όρθια, είναι στη θέση της και γνωρίζει τι χρειάζεται και όταν έλθει ο καιρός κάνει αυτό που πρέπει» (μετάφραση ΓΤΠ).

Ο Ερντογάν σημειώνει με νόημα πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνες τους και δεν έχουν –το υπονοεί– στήριξη από την ΕΕ. Ο χρόνος που έγιναν οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίος. Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και προγραμματίζεται η σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Ο Ερντογάν έχει προ πολλού θέσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θέλει να διεξαχθούν οι συζητήσεις, αλλά είναι σαφές πως θέλει να επιβάλλει την ατζέντα του διά της ισχύος.

• Στη λογική του "είτε δέχεστε είτε θα έχετε κόστος".
• Στη λογική ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της κατοχικής δύναμης, η Τουρκία «θα κάνει αυτό που πρέπει».

Που σημαίνει; Είναι σαφές πως με τέτοιους όρους και συμπεριφορές διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί. Και δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς η Τουρκία είναι απειλητική και επιθετική και μια σύναξη θα της προσφέρει άλλοθι. Και είτε θα οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο είτε στην επιβολή των τουρκικών αξιώσεων. Διάλογος ναι, αλλά χωρίς απειλές και νέα τετελεσμένα.

https://slpress.gr/