20.2.21

Ανευθυνοϋπεύθυνος.

 Άρθρο Γνώμης του Ευάγγελου Αθανασιάδη.


Ένα παράδοξο γεγονός που συναντάμε στις ημέρες μας, είναι η μανιώδης προσπάθεια κάποιων να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, σε μηχανισμούς που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν. Προφανώς δεν έχουν "συναίσθηση ευθύνης".

Εντυπωσιακό είναι ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, όταν ο όλος μηχανισμός είναι σαθρός απαξιωμένος και αναποτελεσματικός.
Έτσι απομένουν δυστυχώς πολλοί ακατάλληλοι που εξειδικεύονται και επιμελούνται μόνο την "μετάθεση της ευθύνης".
Δεν θέλουν να διορθώσουν τίποτα.

Στον στρατό διηγούνται ένα ανάλογο αφήγημα. Άγνωστο αν είναι αληθινό ή φανταστικό.
Στην Αμερική λοιπόν, γινόταν εκπαιδευτική βολή αεροσκαφών, σε ένα οργανωνένο πεδίο Βολής.
Μία βόμβα δεν εξερράγη.
Η διαδικασία απλή:
Εντοπίστηκε η βόμβα, που μετά από εξοστρακισμό, ήταν εκτός πεδίου βολής και μάλιστα κοντά στην θάλασσα.
Ειδοποιήθηκε ο αρμόδιος αξιωματικός "μη εκραγέντων" του πεδίου βολής, για την καταστροφή της, ο οποίος όμως διαπίστωσε ότι η βόμβα ήταν εκτός πεδίου βολής, οπότε αρμόδια ήταν η υπηρεσία εξουδετερώσεως εκρηκτικών του Στρατού, η οποία και ειδοποιήθηκε, πάραυτα.
Πράγματι ήρθε η αρμόδια υπηρεσία, η οποία όμως διαπίστωσε ότι η βόμβα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας βρεχόταν από το νερό, όποτε αρμόδια ήταν η αντίστοιχη υπηρεσία του Ναυτικού, η οποία και ειδοποιήθηκε αρμοδίως.
Όταν έφτασε η τελευταία, είχε άμπωτη και η βόμβα ήταν στην ξηρά. Οπότε παραπέμφθηκε το θέμα στον Στρατό Ξηράς λόγω αρμοδιότητος.
Κατά τα προβλεπόμενα προσήλθε πάλι η αρμόδια υπηρεσία, αλλά η θάλασσα ήταν πάλι σε πλημμυρίδα και η βόμβα στο νερό.
Με αποφασιστικότητα λοιπόν, για να λυθεί οριστικά το θέμα, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να την σπρώξουν πιο βαθειά για να να μην ξαναβγεί ξανά στην στεριά με την άμπωτη, οπότε ειδοποιήθηκαν ξανά οι καθ΄ύλην αρμόδιοι....




Η αρμοδιότητα κοπής των δένδρων μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρειας και Δήμων, δεν έχουν καμία σχέση με την βόμβα. Αλλά τα αποτελέσματα της αναρμοδιότητάς τους, ήταν μεγαλύτερα από την έκρηξη της μη εκραγήσης βόμβας...

Το περιστατικό της βόμβας στην Αμερική δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικό και αν συνέβη.
Το περιστατικό των δένδρων στην Ελλάδα είναι πέρα ως πέρα αληθινό... και δυστυχώς θα το ξαναζήσουμε....