9.2.21

Επικρατεί η λογική: Προς τις Belh@rra στρέφεται η επιλογή για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ

 


Οι Bellhara θα είναι πιθανότατα  οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας την σχετική πληροφόρηση του defencenet.gr.

Η γαλλική προσφορά κρίνεται η καταλληλότερη καθώς ικανοποιεί πλήρως τα έξι βασικά επιχειρησιακά κριτήρια που έχει θέσει το ΠΝ (αεράμυνα περιοχής, στρατηγική κρούση, Α/Υ ικανότητες,ολιγάριθμο πλήρωμα, σύγχρονο ραντάρ AESA, συστήματα διοίκησης και έλεγχου),

εξασφαλίζει την πολύτιμη ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών και ταυτόχρονα ενισχύει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Παρίσι, αλλά και η βελτιωμένη -σε όλα τα επίπεδα- πρόταση των Γάλλων που ικανοποιεί κάποιες «ειδικές απαιτήσεις» τις ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δισ.€  χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς. Και εάν η ενδιάμεση λύση ικανοποιήσει την Αθήνα (άγνωστο τι αναμένει το ΠΝ από τους Γάλλους)  η Γαλλική πρόταση έχει πολλές ελπίδες να προχωρήσει, αλλά φυσικά είναι νωρίς ακόμη για να προδικάζουμε αποφάσεις.

Υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και οι πάγιες "πιέσεις" από την αμερικανική πλευρά για τα σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC, αλλά χωρίς την παραμικρή πιθανότητα παραχώρησης των Arleigh Burke, τουλάχιστον η αμερικανική πρόταση δείχνει και είναι δύσκολο να προχωρήσει. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντα…

Με συνολικό κόστος να αγγίζει τα 5 δισ.€ όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές οι Γάλλοι μπορούν να κάνουν τελικά την υπέρβαση παραχωρώντας στο ΠΝ ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα FREMM μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette αν και έως τώρα το Παρίσι δηλώνει ότι οι 7+μια που αναμένεται FREMM είναι πολύτιμες για τις ανάγκες του γαλλικού Ναυτικού.

Ακόμη, από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο αναμένεται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.