19.2.21

Πρόταση Ρώμης σε Αθήνα για 4 FREMM & 2 φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης!

Δεν μπορεί οι Ιταλοί και οι Ισπανοί να στηρίζουν και να εξοπλίζουν τους  τούρκους και να επιθυμούν να αγοράσει η Ελλάδα πλοία και όπλα από αυτούς.
Juan


 Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα

Αυξάνονται οι μνηστήρες για τη ναυπήγηση των τεσσάρων νέων φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, με την αμερικανική πρόταση να έχει κάνει ένα βήμα πίσω και τη γαλλική ένα μπροστά, ενώ υποψηφιότητα έχουν θέσει ακόμη Βρετανοί, Ολλανδοί,  Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί. 

Η γαλλική πρόταση είναι σαφώς ανώτερη για τις φρεγάτες, καθώς γενικά οι Belharra θεωρούνται από τους ειδικούς δυνατότερα και νεότερα πλοία από τις MMSC. 

Ο ολλανδικός όμιλος ναυπηγείων Damen Shipyard Group, από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους έχουν προτείνει την Sigma 11515 HN και είναι σχετικά ευέλικτος τόσο στη ναυπήγηση του πλοίου (μήκος, οπλικά συστήματα κλπ), όσο και στη χρηματοδότηση από ολλανδικές τράπεζες. Επισημαίνεται ότι στα ολλανδικά ναυπηγεία έχουν κατασκευάσει τις 9 σε υπηρεσία φρεγάτες κλάσης ΕΛΛΗ (Kortenaer), πλοίων που υπηρετούν το ελληνικό ΠΝ επί 40 συναπτά έτη, καθώς και του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου πλοίου του Λιμενικού Σώματος, του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ,  που προμηθεύτηκε το ΥΝΑΝΠ το 2014 μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο, η ενδιάμεση λύση των φρεγατών Μ που ουσιαστικά θέλει να πουλήσει το Ολλανδικό πολεμικό ναυτικό είναι υποδεέστερη των άλλων προτάσεων.

Πρόσφατα εμφανίστηκε και η ισπανική πρόταση που αφορά τη φρεγάτα F-110 της Navantia, σε συνεργασία με την ONEX. Είναι ένα πλοίο σαφώς πιο μεγάλο από όλες τις άλλες προτάσεις (κοντά τις FREMM) σύγχρονο με δυνατότητες αεράμυνας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η ενδιάμεση λύση, με το ισπανικό πολεμικό ναυτικό να διαθέτει φρεγάτες F100 κλάσης Alvaro de Bazan class(περίπου 6000 τόνων). Οι παλαιότερες κλάσης Santa María (που είναι ισπανικό αντίγραφο των αμερικανικών O.Perry) θα αντικατασταθούν από νέες. 

Εν τω μεταξύ, κατέφθασε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) και γερμανική πρόταση. Πέραν σειράς άλλων ενδιαφερόντων παραμέτρων, το σοβαρότατο δέλεαρ στην ελληνική πλευρά είναι ότι στον προϋπολογισμό που η Ελλάδα έχει προβλέψει, οι Γερμανοί προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214. 

 

''Σφήνα'' Ιταλών  

 

Kαι η Ιταλία μπαίνει λοιπόν στο διαγωνισμό για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Από την Ρώμη προσφέρονται τέσσερις φρεγάτες τύπου FREMM και δύο φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης του Ιταλικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ''

 

 https://www.pentapostagma.gr/