5.2.21

Σε σύγχυση οι «ειδικοί»: Διαφωνίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 - Προς... «βαθύ κόκκινο» Θεσ/νίκη-Πάτρα


Δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους!!!
Juan

Η επιτροπή των «ειδικών» βρίσκεται σε σύγχυση και αυτό φαίνεται από τις πολλές διαφορετικές προτάσεις που έχει ο καθένας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Να μπει σε ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη λέει ο ένας, να μπει σε ολικό lockdown η Αττική λέει ο άλλος. Είναι «έξυπνη λύση» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 λέει ο ένας, δεν έχει νόημα λέει ο άλλος. 

Και σε όλο αυτό το θέατρο θεατής ο πολίτης, ο οποίος περιμένει σήμερα να ακούσει νέα αυστηρά μέτρα και για το εάν η πόλη του θα μπει στο «βαθύ κόκκινο». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στους «ειδικούς» είναι τα όσα είπαν ο Χαράλαμπος Γώγος και η Ματίνα Παγώνη σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές. 

Γώγος: Έξυπνη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μία «έξυπνη λύση», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές.

«Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Όπως είπε ο καθηγητής, είναι ύψιστης σημασίας η μείωση της κινητικότητας, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του στην κόπωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».

Παγώνη: Όχι σε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική

Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα». «Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε.

Σε… βαθύ κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και τη Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που έχουν περισσότερα κρούσματα. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες» περιοχές επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».

Οι σκέψεις για την Αττική

Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Κλειστό λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

Ενα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο.

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μη δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές.

Στο μόνο που φέρεται πάντως να συμφωνούν σχεδόν όλοι οι «ειδικοί» της επιτροπής είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι πολίτες πρέπει... να «μαντρωθούν»

.https://www.pronews.gr/