28.1.21

Σήφης Βαλυράκης : Τα νέα στοιχεία για το θρίλερ της Εύβοιας και τον τραγικό θάνατο

«Πραγματοποιούμε διεξοδική έρευνα για να διευκρινισθεί κάθε πτυχή του θανάτου του πρώην υπουργού  Σήφη Βαλυράκη. Όμως, προς το παρόν, διατηρούμε ορισμένες αμφιβολίες για τη μαρτυρία περί εμπλοκής στο δραματικό συμβάν ενός αλιευτικού.

Κι αυτό γιατί  ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν  επιβεβαιώνεται πλήρως από τα μέχρι τώρα στοιχεία κι άλλες μαρτυρίες. Όπως εξάλλου και διότι υπάρχουν σημαντικά λογικά κενά.

Ωστόσο η πλήρης έρευνα που θ ακολουθήσει, που ίσως διαρκέσει τουλάχιστον 10-15 ημέρες, θα καταδείξει με σαφήνεια τι συνέβη και δεν μπορεί να αποκλεισθεί τίποτα».

Σε αυτήν την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» υπηρεσιακός παράγοντας που παρακολουθεί την έρευνα από τις τοπικές λιμενικές αρχές για τον τραγικό θάνατο του 77χρονου πολιτικού που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας.

Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα». Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ο θάνατος του πρώην υπουργού προκλήθηκε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα και στον λαιμό που αποδίδονται σε κτύπημα από προπέλα.

Οι ερευνητές του συμβάντος από την πρώτη εξέταση των δεδομένων κι από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν είχαν σαφείς ενδείξεις ότι επρόκειτο για ατύχημα με τον πρώην υπουργό που είχε βγει για ψάρεμα να χάνει την ισορροπία του  σε κάποιον ελιγμό, να πέφτει στη θάλασσα και στη συνέχεια να δέχεται τα κτυπήματα από προπέλα.

Η κατάθεση για εμπλοκή αλιευτικού

Ωστόσο, στο πλαίσιο της έρευνας, εμφανίσθηκε ιδιώτης (είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στην Ερέτρια) που ανέφερε ότι στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής είδε από απόσταση 500 μέτρων το μικρό σκάφος του πρώην υπουργού και διαπίστωσε ότι αυτό είχε προσεγγισθεί από ένα λευκό αλιευτικό σκάφος.

Όπως σημείωσε ο  ίδιος ιδιώτης, «ο Σήφης Βαλυράκης ψάρευε σουπιές με το κόκκινο σκάφος. Το σκάφος έκανε μια διακοπή, ξανάβαλε μπρος, ξαναξεκίνησε κι έφτασε σε ένα σημείο και τον πλησίασε ένα άσπρο αλιευτικό σκάφος. Το άσπρο το αλιευτικό σκάφος είχε έναν διάλογο μαζί του και του είπε: «τι κάνεις εδώ ρε…», κι εκείνος αποκρίθηκε  «τι σε νοιάζει εσένα»,  «εμένα δε με νοιάζει, εγώ είμαι επαγγελματίας ψαράς. Θα σε…»   είπε ο χειριστής του αλιευτικού και έγινε συμπλοκή. Συμπλοκή με λόγο. Μετά το αλιευτικό έκανε μία, δύο, τρεις στροφές γύρω από το μικρό φουσκωτό και έφυγε. Προκάλεσε μεγάλο κυματισμό. Την πτώση δεν την είδα».

Τα κενά

Όμως ήδη οι Λιμενικοί έχουν εντοπίσει ορισμένα κενά στις εν λόγω αναφορές. Αρχικά σύμφωνα με την αρχική δήλωση της συζύγου του Σηφη Βαλυράκη, ο 77χρονος έφυγε από το σπίτι του στην Ερέτρια για ψάρεμα γύρω στις 2 μμ, δηλαδή περίπου μιάαμισι ώρα από το περιγραφόμενο συμβάν από τον μάρτυρα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς ο εν λόγω ιδιώτης φέρεται να είδε από απόσταση 500 μέτρων ότι ο 77χρονος πολιτικός «ψάρευε σουπιές» και να άκουσε από τόσο μακριά τον διάλογο που δήλωσε  ότι  είχε ο Σήφης Βαλυράκης με τον επιβαίνοντα στο αλιευτικό.
Επιπλέον,  σύμφωνα με γνώστες των ερευνών, ο  εν λόγω μάρτυρας ενώ είδε κι άκουσε όλα αυτά, έδωσε μία ασαφή περιγραφή του σκάφους  ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του. Μίλησε ωστόσο για ένα  ψαράδικο  χωρίς τέντα, ενώ   φέρεται να έχει διαπιστωθεί  από την πρώτη εξέταση ότι τα 20 περίπου αλιευτικά στην Ερέτρια έχουν αυτό το κάλυμμα.

Επίσης  σημειώνουν ότι  τέσσερις άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν ακυβέρνητο το σκάφος του πρώην υπουργού να κάνει κύκλους ενώ δεν παρατήρησαν κανένα άλλο σκάφος εκεί κοντά (ΣΣ σημειώνεται  ότι τα αλιευτικά κινούνται με μικρή ταχύτητα και κρίνεται ότι δεν θα μπορούσε να φύγει γρήγορα από το σημείο).

Επιπλέον, η περιγραφόμενη κυκλική κίνηση του φουσκωτού του άτυχου 77χρονου (ΣΣ πιθανόν γιατί έπεσε στο νερό χωρίς να φορά τον διακόπτη ασφαλείας και το σκάφος με ανοικτή την μηχανή να περιστρεφόταν με βάση την κατεύθυνση που είχε ήδη δώσει στο πηδάλιο ο πρώην υπουργός) δεν ταιριάζει στην περιγραφή ότι κυκλική κίνηση έκανε το αλιευτικό για να δημιουργεί κυματισμό.  Καθότι θεωρείται ιδιαίτερα παράδοξο δύο σκάφη να κάνουν ξαφνικά ομόκεντρους κύκλους. Κι ο Σήφης Βαλυράκης ως αντίδραση στην κυκλική κίνηση  του αναφερόμενου αλιευτικού να έκανε κι αυτός κύκλους.

Συμπληρώνεται ότι από τα αρχική διερεύνηση του συμβάντος εκείνη την ώρα   βρίσκονταν στην ανοικτή θάλασσα  3-4  επαγγελματικά  αλιευτικά  που ελλιμενίζονται στην   Ερέτρια.  Χωρίς να   επιβεβαιώνεται – τουλάχιστον στην πρώτη φάση- ότι κάποιο από αυτά μπορεί να  σχετίζεται με την υποστηριζόμενη   προσέγγιση του σκάφους . Ακόμη ερευνάται αν μπορεί η καταγγελία να αφορά σκάφος που μπορεί  να ελλιμενίζεται στην Αμάρυνθο, στο Λευκαντί, στην  Χαλκίδα ή και  απέναντι στον Ωρωπό.

Από ειδικό πραγματογνώμονα η έρευνα

Ηδη η διερεύνηση του περιστατικού έχει ανατεθεί σε ειδικό πραγματογνώμονα, ενώ τα στελέχη του Λιμενικού έχουν λάβει αποτυπώματα, δείγματα DNA και  ίσως υπάρξει περαιτέρω εξέταση της σορού για να διαπιστώσουν αν ο πρώην υπουργός κτυπήθηκε από την προπέλα του φουσκωτού του, από ποια πλευρά έπεσε στην θάλασσα κι αν έκανε προσπάθεια να αναρριχηθεί πάλι σε αυτό.

Τέλος, θα ζητηθούν νέες  διευκρινίσεις από τον προαναφερόμενο ιδιώτη προκειμένου να διαπιστωθεί που ακριβώς βρισκόταν το επίμαχο χρονικό διάστημα, αν ήταν εφικτό να ακούσει ή να δει αυτά που περιγράφει ενώ πιθανόν θα ζητηθεί κι άρση απορρήτου ή δεδομένα σκαφών για  να διαπιστωθεί τι συνέβη.

tovima.gr/


Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.