21.1.21

Καρακωστάνογλου: Δεν βλέπουν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της;



"Είναι λάθος, να θεωρεί κάποιος, ότι οι διερευνητικές είναι πανάκεια και θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές λύσεις" σημειώνει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

ΟΒενιαμίν Καρακωστάνογλου είναι διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο  Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, μιλώντας στον 98.4, είπε πως με λύπη του διαπιστώνει, πως το φοβικό σύνδρομο από την απειλή για «αιτία πολέμου» από την Τουρκία, σε περίπτωση που ασκήσουμε τον αναφαίρετο δικαίωμα μας , για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης μας έως τα 12 ν.μ. ,

διακατέχει διαχρονικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όπως αναφέρει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου σε συνέντευξη του στον Γιώργο Σαχίνη, ο ελληνικός λαός , για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες έμαθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και καθηγητή κ. Ροζάκη ότι, στο παρελθόν στις διερευνητικές συνομιλίες, η Τουρκία είχε δεχθεί τα 12 ν.μ. για τις ελληνικές ηπειρωτικές ακτές και «μια διαφοροποιημένη αιγιαλίτιδα για τα νησιά».

Ο κ. Ροζάκης, , φαίνεται να λησμονεί ότι στα Δωδεκάνησα, ήδη ως τώρα, με τα 6 ν.μ. Αιγιαλίτιδας Ζώνης, η θαλάσσια-εναέρια επικοινωνία των τουρκικών ακτών, από τη Σάμο-Ικαρία στον βορρά, μέχρι τη Ρόδο στον νότο, γίνεται με διέλευση από ελληνική χωρική θάλασσα και αυτό γίνεται ακωλύτως από το 1947.

Άρα, αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με τα 10 ή 12 ν.μ., γιατί έτσι καθορίζει την κατάσταση η πυκνότητα των νησιών μεταξύ τους, αλλά και η εγγύτητά τους με τις τουρκικές ακτές. Και βέβαια δεν εννοεί ο κ. Ροζάκης ότι θα πρέπει εκεί να μειωθεί στα 3 ν.μ., από τα 6 ν.μ. σήμερα, η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδος, ώστε οι "εύθικτοι" Τούρκοι να μην διέρχονται προς την ανοικτή θάλασσα που απομένει, ασκώντας το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά από διεθνή ύδατα που θα τους παραχωρήσουν οι Έλληνες, με κάτι τέτοιο, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα οδηγούνταν σε πτώση.

Ο κ. Ροζάκης φαίνεται να περιφρονεί και να υποβαθμίζει το διεθνώς και εθιμικά καθιερωμένο δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης, που γίνεται παγκοσμίως σεβαστό χωρίς προβλήματα, αποτελώντας θεμέλιο της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, σε αντιστάθμισμα της κυριαρχίας που έχει εκχωρηθεί στα παράκτια κράτη στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη τους μέχρι τα 12 ν.μ. Άλλωστε, τα 12 ν.μ. έχουν εφαρμόσει 148 παράκτια κράτη από τα 149. Η Ελλάδα είναι η υπολειπόμενη 149η χώρα (τελευταία), ενώ η Τουρκία έχει θεσπίσει Αιγιαλίτιδα Ζώνη 12 ν.μ. από το 1964 (!) στον Εύξεινο Πόντο και στις νότιες μεσογειακές ακτές της!

Είναι λάθος, να θεωρεί κάποιος, ότι οι "διερευνητικές" είναι πανάκεια και ότι μετά από 14 χρόνια και 60 γύρους συναντήσεων θα οδηγήσουν σε λύση; Δεν βλέπουν ότι η Τουρκία κλιμακώνει, χρόνο με τον χρόνο, τις διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της;

Οι διερευνητικές πρέπει να διεξαχθούν, τόνισε, η Ελλάδα δεν πρέπει να αρνηθεί τη συμμετοχή της στις διερευνητικές, για να μην χρεωθεί έλλειψη διάθεσης διαλόγου από τους δυτικούς θεσμούς και τον ΟΗΕ, αλλά πρέπει να θέσει  απαράβατες προϋποθέσεις.

Αλλιώς, κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε άλλα 15 χρόνια δήθεν συνομιλιών και ελληνικής απραξίας, ως προς τις θαλάσσιες ζώνες (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο)! Πέραν των διερευνητικών πρέπει να πραγματοποιηθεί: Άμεση κήρυξη Αιγιαλίτιδας Ζώνης 12 ν.μ. και χάραξη ευθείων γραμμών βάσης, Συνορεύουσας Ζώνης (ως 24 ν.μ.) και ΑΟΖ (ως 200 ν.μ.) σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και πρόσκληση στην Κύπρο, Λιβύη και Αίγυπτο για οριοθέτησή τους. Η Ελλάδα βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο και επικαλείται, ενώ δεν έχει θεσπίσει  πολλά από τα δικαιώματα που της παρέχει πληθωρικά, το Δίκαιο αυτό,  λόγω των 15.200 χιλιομέτρων μήκους των ακτών της!

https://www.pentapostagma.gr/