24.1.21

«Οι διερευνητικές ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία»

 

Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας πως «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην «Κ», τονίζοντας πως τον «επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».

Σημειώνει επίσης πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, που ξεκινούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη, όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης».

Παράλληλα αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει πως «το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο» καθώς «η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως ενισχύθηκε».

Στο πλαίσιο αυτό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όταν έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, να τα καταψηφίσει. Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός, αφού διευκρινίζει πως δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία, ζητάει από την Ε.Ε. «μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

https://www.kathimerini.gr/  https://www.pronews.gr/