5.1.21

Με διθυραμβικούς τόνους το Ισραήλ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη Σχολή πτήσεων



Το Ισραήλ και η Ελλάδα πρόκειται να υπογράψουν μια ευρεία συμφωνία ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi) και την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με δήλωση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία ενόψει της υπογραφής.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems.

Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία G-to-G ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ, δήλωσε πριν από την αναμενόμενη υπογραφή ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Έδωσα έμφαση επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου ότι αυτές θα εμβαθύνουν περαιτέρω».

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για αυτό το έργο και ότι η προσφορά του εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι ως μέρος της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από την Elbit Systems.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών άμυνας μεταξύ των δύο χωρών έως σήμερα, και η έγκριση από την Αθήνα επιτρέπει στα μέρη να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση της ελληνικής σχολής πτήσεων.

Με μοντέλο την ακαδημία πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η Ελληνική Σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo. Αλλιώς γνωστά ως «Lavi», αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πτήσεων και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems είναι έτοιμη να παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα δύο μέρη θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων.

Πηγή: jpost.com

https://www.onalert.gr/

Από τον συνεργάτη μας: Τ.Μ