14.1.21

“Και δε χτυπάει το τηλέφωνο”! Ο Ερντογάν περιμένει μάταια κλήση από Μπάϊντεν



 Ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ακόμη και την ώρα που ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος έπαιζε γκολφ, έγραφαν Αμερικανοί και Τούρκοι δημοσιογράφοι, θέλοντας να δείξουν πόσο στενή σχέση είχαν. Ο Μπάϊντεν προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να έχει τόση οικειότητα με τον Ερντογάν. Τουλάχιστον μέχρι να διαπραγματευθεί μαζί του…

Σύμφωνα με όσα γράφει το Middle East Eye , ο Ερντογάν έχει ζητήσει τηλεφωνική επαφή με τον Μπάϊντεν εδώ και αρκετό καιρό.

Τηλεφώνημα ακόμη δεν έχει γίνει και σύμφωνα με το άρθρο “η απόφαση του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά του πέρυσι στους New York Times. Τότε είχε πει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ΄χει  διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση.

Από την άλλη ο  Ερντογάν  δεν βιάστηκε να  να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις 3 Νοεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο τελευταίος  ηγέτης που τον συνεχάρη.

Πέρα από το ζήτημα της τηλεφωνικής κλήσης, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη νέα κυβέρνηση. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος και  εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση την Κυριακή ότι οι επαφές της Άγκυρας με το επιτελείο Μπάϊντεν ήταν «πολύ θετικές».

Ωστόσο, η απροθυμία Μπάϊντεννα μιλήσει με τον Ερντογάν, ενώ καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν βιάζεται   να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η σχέση Μπάϊντεν-Ερντογάν έχει τη δική της ιστορία. Δεν είναι όλα τα κεφάλαια της ευχάριστα.

Το 2011, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην κατοικία του. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα, ο Μπάιντεν έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή, μεταφέροντας τα παράπονα του Ερντογάν .

Ωστόσο, προς το τέλος της θητείας του Ομπάμα, ο Μπάιντεν δύο φορές έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ερντογάν .

Το 2014, ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία και τα ΗΑΕ για  ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αποτυχία της Άγκυρας να σφραγίσει τα σύνορα για να εμποδίσει τη ροή ξένων μαχητών στη Συρία. Ο θυμωμένος Ερντογάν απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη ο Μπάιντεν.

Το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη δημοσίως γιατί  δεν έκανε ταξίδι νωρίτερα για να δέιξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα θετικά  συναισθήματα του Μπάιντεν άρχισαν να αλλάζουν όταν δεν ήταν πια αντιπρόεδρος, ειδικά όταν η Τουρκία πραγματοποίησε επίθεση τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία. «Η Τουρκία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ», είπε ο Μπάιντεν , κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για το Δημοκρατικό Κόμμα. Στην ίδια συζήτηση είχε πει ότι ο Ερντογάν έπρεπε να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση.

https://www.militaire.gr/