25.12.20

Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια: Οι κυρώσεις στην Τουρκία ΔΕΝ ακυρώθηκαν από τον κ. Τραμπ

 



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μέρες εορτών αλλά το σύστημα της παραπληροφόρησης δεν μας αφήνει να …αγιάσουμε. Αυτό που συμβαίνει ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία…

Η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στη βάση του νόμου CAATSA, έχει «τρελάνει» όχι μόνο τα ελληνικής καταγωγής «ρωσικά τρολς», αλλά και τους φανατικούς υποστηρικτές της ανύπαρκτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζει φανατικά την κατοχική Τουρκία εναντίον δύο χωρών-μελών της: Την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτοί οι τυπάδες προτιμούν να ακυρωθούν οι αμερικανικές κυρώσεις για να μην φαίνεται η αθλιότητα της Ρωσίας και των Βρυξελλών απέναντι στα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα…

Πως να το κάνουμε; Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Παρά την παθιασμένη άρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο και Στίβεν Μνούτσιν, έκαναν την ύψιστη υπέρβαση και επέβαλαν κυρώσεις. Χλιαρές μεν, αλλά είναι κυρώσεις και ήδη προκαλούν τριγμούς στην τουρκική οικονομία.

  • Αυτό που περιμέναμε από τους εταίρους μας τους Ευρωπαίους, το έπραξαν τελικά οι «κακοί» Αμερικανοί. Τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε, διότι έστω και αργά έδρασαν αποτελεσματικά.
  • Απ’ εκεί και πέρα, θα πληροφορηθούμε τις λεπτομέρειες όταν αποκαλυφθούν τα απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και τα πράγματα είναι καθαρά. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέβαλε τη θέση του. Και μπράβο του.

Δέχομαι ότι οι κ. Πομπέο και Μνούτσιν έδρασαν υπό την ασφυκτική πίεση των βουλευτών και των γερουσιαστών, και των δύο κομμάτων. Η αλήθεια να λέγεται. Υπέρ των κυρώσεων τάχθηκε από την πρώτη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών. Μερικοί ήταν και πιο σκληροί από τους Δημοκρατικούς.

Ειδικά ο κ. Πομπέο, είναι από τον Ιούλιο που πιέζει για επιβολή των κυρώσεων. Είναι κάτι που γνωρίζουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Πίεσε πάρα πολύ τον κ. Τραμπ, ο οποίος ήταν ανένδοτος. Και το γράφω για να γνωρίζουν οι αναγνώστες την αλήθεια. Οι κυρώσεις πέρασαν διά πυρός και σιδήρου…

Την Τρίτη, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο γιόμισαν με τίτλους έξαλλους. Ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε βέτο στις αμερικανικές κυρώσεις. Και δεν κάθισαν να διαβάσουν τα κείμενα μας. Εμείς, σε τούτη την ιστοσελίδα, εξηγήσαμε ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά πράγματα:

Πρώτον, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί. Πάει, τελείωσε αυτό. Έχει ανακοινωθεί με επίσημες δηλώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών. Η απόφαση έχει ληφθεί και υλοποιείται. Θα δούμε όλοι τις συνέπειες σύντομα. Διότι η επιβολή αυτών των κυρώσεων θα επιφέρουν και αλλαγές σε στρατηγικό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν δεν αλλάξει στάση ο Ταγίπ Ερντογάν, εάν δεν επιστρέψει στο δυτικό μαντρί, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στη γειτονιά μας θα αλλάξουν οριστικά.

Δεύτερον, οι κυρώσεις για τις οποίες έθεσε το βέτο ο κ. Τραμπ είναι άλλες. Πρόκειται για δεύτερο πακέτο. Οι Αμερικανοί νομοθέτες, με πρώτο τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, όταν είδαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αλλάζει τη στάση του έναντι της Τουρκίας, κατάφεραν και «τοποθέτησαν» μία πρόνοια σε ένα άσχετο νόμο. Ο νόμος αφορά την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών (γνωστός ως NDAA). Αφορά τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Και το έκαναν αυτό για να είναι βέβαιοι, ότι μέσω του νόμου θα επιβληθούν οι κυρώσεις, ακόμα και αν αρνείτο να το πράξει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ κατέθεσε βέτο στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν έθεσε βέτο σε αυτές καθ’ αυτές τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης. Το βέτο δεν έχει σχέση με τις κυρώσεις αυτές. Πόσες φορές να το εξηγήσουμε; Διότι πλέον δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι επίτηδες διακινούνται τα fake news από τα τρολς που ελέγχονται από τη Μόσχα και τις Βρυξέλλες.

Όταν δημοσιεύσαμε την αρχική είδηση και στα κοινωνικά δίκτυα της ιστοσελίδας μας, δεχθήκαμε δεκάδες μηνύματα που έδειχναν βαθύτατη ικανοποίηση επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, ο κ. Τραμπ σταμάτησε τις κυρώσεις. Ούτε διάβασαν το κείμενο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ΔΕΝ σταμάτησε τις κυρώσεις. Έχουν επιβληθεί και για να ακυρωθούν θα πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες από την Τουρκία. Η πρώτη απ’ όλες αφορά το ρωσικό σύστημα S-400. Όπως αναφέρεται πρέπει να επιστραφεί στη Ρωσία. Και βεβαίως, ο Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να το πράξει. Προτιμά την πολιτική αυτοκτονία, παρά να υποχωρήσει στους Αμερικανούς.

«Φιλοαμερικανούς» δεν μπορούν να μας χαρακτηρίσουν τα τρολς, ούτε βέβαια «αντιαμερικανούς». Απλά είμαστε κάθετα και οριζόντια εναντίον της αμερικανικής πολιτικής αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δεν μας κάνει “αντιαμερικανούς”…

  • Για να τους συγχωρέσουμε πρέπει να απελευθερωθεί το νησί, το οποίο βρίσκεται ακόμα τουρκική υπό κατοχή με ευθύνη της Ουάσιγκτον.
  • Για να τους συγχωρέσουμε πρέπει να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στις τουρκικές απειλές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Καθαρές κουβέντες…

Αλλά, το να γίνεται προσπάθεια να ισοπεδωθεί μία πολύ καλή πράξη των Αμερικανών, αυτή της επιβολής κυρώσεων, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Διότι πρόκειται για ψέμα. Οι κυρώσεις ούτε ακυρώθηκαν με το βέτο του κ. Τραμπ, ούτε πρόκειται να ακυρωθούν. Το τι θα πράξει ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν το γνωρίζουμε. Αλλά δεν βλέπω πως αυτός μπορεί να τις ακυρώσει.

Αναφορικά με τις κυρώσεις μέσω του νόμου για την Εθνική Άμυνα, μπορούμε να πούμε τα εξής:

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βέτο του κ. Τραμπ θα ηττηθεί πανηγυρικά. Αυτό λένε όλες οι πληροφορίες από το Κογκρέσο. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι δεν δέχεται αυτή την ήττα από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Με τίποτα. Οπότε, μαζί με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου θα περάσουν και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Και πρόκειται για ισχυρότατες κυρώσεις.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και δεν ισοπεδώνεται με τα ψέματα, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα και υποστηρίζονται από ελληνικά μέσα ενημέρωσης…

https://hellasjournal.com/

_________________

Τ.Μ