6.12.20

Ερντογάν: Προσλαμβάνει ιμάμηδες στον τουρκικό στρατό Σβήνει τον Κεμάλ

 



Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μια από τις πρώτες αλλαγές που έκανε στον τουρκικό στρατό ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, ήταν να κλείσει τα στρατιωτικά Λύκεια, τις πνευματικές κοιτίδες του κεμαλισμού και να ανοίξει τα εκκλησιαστικά λύκεια στην Τουρκία.

Τώρα έρχεται η δέυτερη φάση της άλωσης του στρατεύματος: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν ιμάμηδες ως αξιωματικούς για πρώτη φορά μετά το 1967,  ανέφερε την Πέμπτη η φιλοκυβερνητική συντηρητική εφημερίδα Yeni Akit .

Οι ιμάμηδες αξιωματικοί θα ενταχθούν τοσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Αεροπορία και το Ναυτικό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην Τουρκία οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο θεματοφύλακας του κεμαλισμού. Ο στόχος του Κεμάλ ήταν ο διαχωρισμός της θρησκείας από το κράτος και ο περιορισμός του ισλάμ αυστηρά στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής του τούρκου πολίτη χωρίς βέβαια κανείς να εμποδίζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούσαν το πιο εκσυγχρονιστικό και μοντέρνο στοιχείο της τουρκικής κοινωνίας.  Σχήμα οξύμωρο για τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη, μοναδική περίπτωση για την τουρκική δημοκρατία.

Κάθε φορά που οι κεμαλικές αρχές ήταν σε κίνδυνο και ειδικότερα είτε ο κοσμικός χαρακτήρας (secularism) του τουρκικού κράτους, είτε ο εθνικισμός (κουρδικό ζήτημα), οι ένοπλες δυνάμεις είχαν το δικαίωμα της επέμβασης στην πολιτική ζωή της χώρας.

Έτσι στο όνομα της προστασίας των αρχών του Κεμαλισμού σημειώθηκαν μια σειρά πραξικοπημάτων το 1960, 1971, 1980 και το 1997 (συγκεκαλυμένο) τα οποία ανέτρεψαν τις εκλεγμένες πολιτικές κυβερνήσεις» έγραφε το 2017 η κ. Θεοδώρα Καλαϊτζάκη , Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Παν. Bilkent Τουρκία, σε άρθρο της με τίτλο «το τέλος του κεμαλικού κόσμου».

« Το κεμαλικό κράτος όπως το ξέραμε δείχνει να μην έχει συνέχεια, και δεν μένει παρά να δούμε τι πρόκειται να ακολουθήσει στη σουνιτική Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο Κεμάλ όσο και οι συνεχιστές του είχαν εκτιμήσει την επιρροή της θρησκείας στο στράτευμα και είχαν χρησιμοποιήσει τους ιμάμηδες για να αυξήσουν τον φανατισμό τόσο στη μικρασιατική καταστροφή όσο και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τώρα οι αιτήσεις άνοιξαν και πάλι εώς τις 10 Δεκεμβρίου.

Ερντογάν: Προσλαμβάνει ιμάμηδες στον τουρκικό στρατό Σβήνει τον Κεμάλ
Ερντογάν: Προσλαμβάνει ιμάμηδες στον τουρκικό στρατό Σβήνει τον Κεμάλ

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα καθήκοντα ενός αξιωματικού θρησκευτικού θα είναι η  «πνευματική καθοδήγηση για ανύψωση του ηθικού, η κοινωνική ευημερία και η ευτυχία του προσωπικού, ώστε να λαμβάνει θρησκευτική εκπαίδευση, να μάθει τα τελετουργικά της θρησκείας του και να συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετές». Για τον λόγο αυτό μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθούν και χώροι λατρείας στα στρατόπεδα.

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, ανέφερε ότι ο συνταξιούχος υπολοχαγός Ερντογάν Καρακούς δήλωσε ότι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ είχε αξιωματικούς ιμάμηδες οι οποίοι είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε άτομα που είχαν ολοκληρώσει ακαδημαϊκές σπουδές για την θρησκεία.

Κατά την περίοδο που ήταν νόμιμο να υπάρχουν ιμάμηδες στο στράτευμα,  η θέση του αξιωματικού θρησκευτικού χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρει η  Cumhuriyet.

https://www.armyvoice.gr/

_________________

T.M