15.11.20

Μια “ανάσα” από τη Ρόδο το Oruc Reis! “Τρίβονται στη γκλίτσα του τσοπάνη”…


 Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και κλιμακώνει την ένταση, καθώς το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται σύμφωνα με το marinetraffic.com κοντά σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τη Ρόδο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ή ότι δεν επηρεάζεται από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ από τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν ή ότι επιδιώκει να εξαντλήσει κάθε πίεση προς την ελληνική πλευρά πριν αποχωρήσει ο Τραμπ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SLpress

Το Oruc Reis πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό εντός της ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία να εκδίδει συνεχώς νέες ΝΑVTEX για παράταση των παράνομων δραστηριοτήτων του. Η Άγκυρα αποφάσισε στις 11 Νοεμβρίου να ανανεώσει τη Navtex για το Oruc Reis. Η νέα Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η Τουρκία δεν μένει μόνο στη NAVTEX για το Oruc Reis αλλά εξέδωσε και νέα NAVTEX για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, με NAVTEX της 11ης Νοεμβρίου ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης, επικαλούμενη τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Σύμφωνα με αυτή, με βάση την οποία η Ιταλία εκχωρούσε στην Ελλάδα πλήρη κυριαρχία στα νησιά των Δωδεκανήσων, γινόταν λόγος για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με την Ελλάδα, όμως, η Συνθήκη των Παρισίων δεν αφορά και δεν σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής. Άρα, η Τουρκία δεν οφείλει και δεν πρέπει να εγείρει αξιώσεις επικαλούμενη τη συγκεκριμένη συνθήκη.

.defence-point.gr/