7.11.20

F-35: Πώς θα δημιουργήσουν χάος στην Τουρκία σε συνεργασία με τα Rafale



 F-35: Όσο περνάει το αρχικό σοκ για την Τουρκία, τόσο συνειδητοποιούν οι Τούρκοι τι βραχνά έβαλαν στο κεφάλι τους με την αγορά των S-400 που οδήγησε στην αποβολή τους από το πρόγραμμα αγοράς των στελθ αμερικανικών μαχητικών.


Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 153 Lockheed Martin F-16 με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μαχητικών να κατανέμεται σε οκτώ μοίρες επιχειρήσεων με έδρα τους Άραξο, Λάρισα, Νέα Αγχίαλο και Σούδα-Χανιά, διατηρώντας πλήρη αεροπορική ικανότητα για να προβούν σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Άγκυρας.

Εκτός από αυτά, η Αθήνα λειτουργεί περίπου 42 Mirage 2000 που μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους AM.39 Exocet.

Η ελληνική Π.Α διαθέτει επίσης μία μονάδα 36 F-4E τα οποία έχουν αναβαθμιστεί σεPeace Icarus 2000 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Avionics (AUP).

Ο βασικός πονοκέφαλος στην Άγκυρα είναι ο συνδυασμός των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale και των 20 F-35 που θα προσθέσει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της.

Τα δύο μαχητικά χρησιμοποιούν τους ίδιους πυραύλους AAM και AGM, με τα ραντάρ τους να είναι παρόμοιας ποιότητας.

Όμως τα F-35 είναι απολύτως ασυναγώνιστα στην τεχνολογία στελθ που διαθέτουν, η οποία τους επιτρέπει να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο συνδυασμός των δύο μαχητικών θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα την επιχειρησιακή δυνατότητα τα F-35 να πετάνε μη εντοπισμένα (σ.σ. δεν τα βλέπουν οι S-400) βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος, ανοίγοντας διάδρομο Rafale ώστε να δημιουργήσουν χάος εντός της Τουρκίας.