26.11.20

Θα δούμε ινδικούς υπερηχητικούς BrahMos στα ελληνικά Rafale; Ιδού πως…

 

Το υπουργείο άμυνας της Ινδίας, γνωστοποίησε ότι στις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιτυχής βολή μίας νέας έκδοσης του ινδικού υπερηχητικού πυραύλου οριζόντιας πλεύσης μακρού πλήγματος, BrahMos. Η νέα έκδοση εδάφους-εδάφους, μπορεί να προσβάλει με μεγάλη ακρίβεια στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 400 χιλιομέτρων (η μέγιστη ακτίνα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα βάσει των στοιχείων που έχουν αποδεσμεύσει οι Ινδοί…), με ταχύτητα πλεύσης 2,8 mach.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική έκδοση του όπλου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία και συνεχίζει να εξελίσσεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ινδούς, είχε ακτίνα 290 περίπου χιλιομέτρων. Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Ινδική Αεροπορία θα δοκιμάσει μία νέα αερομεταφερόμενη έκδοση του όπλου, ενώ το ίδιο θα κάνει και το Ινδικό Ναυτικό.

Ο BrahMos έχει ήδη πιστοποιηθεί σε ινδικά υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη (Su-30MKI) και μονάδες επιφανείας. Το τελευταίο εκτέλεσε την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου BrahMos στις 18 Οκτωβρίου του 2020, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, δοκιμαστική εκτόξευση εκτέλεσε και η Ινδική Αεροπορία. Η οποία πιστοποιεί το όπλο σε 40 τουλάχιστον μαχητικά su-30MKI.

Πιστοποίηση του BrahMos και στο γαλλικό μαχητικό Rafale;
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο BrahMos που πλέον είναι κατά 85% τουλάχιστον ινδικός, έχει -ή επίκειται να- πιστοποιηθεί στην αερομεταφερόμενη έκδοσή του και στο Rafale!

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε στα 7,85 δισ. € ($ 8,8 δισεκατομμύρια). 3,3 δισ. € για τα αεροπλάνα και + 1,7 δισ. € για τις ινδικές βελτιώσεις. Ήτοι 5 δισ. €, ενώ άλλα 0,7 δισ. € δόθηκαν για όπλα (δύο φόρτους μάχης ανά αεροσκάφος), 1,8 δισ. € για ανταλλακτικά και υποδομές και 353 εκατ. € για Performance based logistics με 75% διαθεσιμότητα για 5 χρόνια.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, οπότε υπάρχει η πιθανότητα ενσωμάτωσης – πιστοποίησης του BrahMos στο Rafale. Τα 1,7 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για μεταφορά “τεχνολογίας και τεχνογνωσίας”, σε αυτό παραπέμπουν… Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία δυνητικά, εφόσον ισχύει, αφορά και την Ελλάδα που σύντομα θα περιληφθεί μεταξύ των χρηστών του γαλλικού μαχητικού.

Οι δε σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία έχει συνειδητοποιηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι πρέπει για πολλούς λόγους να αναπτυχθούν, παράλληλα με αυτές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κολοσσιαία αγορά η μία, μεγάλο “πορτοφόλι” η άλλη, άπαντες προβληματίζονται ισχυρά με την Τουρκία και τον ρόλο της, γεωστρατηγικό σταυροδρόμι η Ελλάδα, οπότε ορισμένα πράγματα δεν χρειάζονται καν ιδιαίτερη ανάλυση…

Οι Ινδοί με άλλα λόγια έχουν αγοράσει όλη την υποδομή για την αξιοποίηση του Rafale σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρείται όχι μόνο εξαιρετικά πιθανή μία επαναληπτική παραγγελία του γαλλικού μαχητικού από τη χώρα αυτή, αλλά και η πιστοποίηση εγχώρια εξελισσόμενων όπλων όπως ο BrahMos.

https://www.defence-point.gr/