9.11.20

Ο Μακρόν “χτυπάει” το πορτοφόλι Τουρκίας: Πρόταση για τέλος τελωνειακής ένωσης με ΕΕ

Καιρός ήταν. Τι σχέση μπορεί να έχει η ΕΕ με τους αιμοσταγείς τουρκομογγόλους;
ΑΛΕΞ


 Η Γαλλία θα προτείνει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, μετέδωσε το γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1.

Το Παρίσι επιζητεί να τερματιστεί η βασική οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά στις επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το Europe 1.

  • Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ότι δεν έχει διατυπωθεί σχετικό γαλλικό αίτημα, ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το ίδιο αίτημα, λέγοντας ότι “δεν επιβεβαιώνεται η δυνατότητα τερματισμού” της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας επιτρέπει αφορολόγητες οικονομικές ανταλλαγές και προσφέρει σημαντικά κέρδη στην τουρκική οικονομία. Η γαλλική κυβέρνηση είναι επομένως έτοιμη “να κάνει χρήση των μεγάλων μέσων ενάντια στην Τουρκία επιτιθέμενη στο πορτοφόλι της. Στους κόλπους της κυβέρνησης, επιμένουν οι πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά θα χρειαστεί η συμφωνία και τω άλλων αρχηγών κρατών  της Ενωσης” μετέδωσε το Europe 1.

Mε την πρόταση αυτή, η Γαλλία θέλει να δείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντίστασης στην πολιτική αποσταθεροποίησης του Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που η Γαλλία κάνει πόλεμο ενάντια στο πολιτικό ισλάμ, ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των μουσουλμάνων έναντι της “εκστρατείας μίσους” όπως την χαρακτηρίζει, της οποίας ηγείται η Γαλλία, πάντα σύμφωνα με το Europe 1.

Μέχρι στιγμής στην ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 10ης Σεπτεμβρίου εάν συνεχίσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, πρωτοστατούν στην επιβολή κυρώσεων.

Επιστολή Δένδια σε Κομισιόν για τελωνειακή ένωση

Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη δυνατότητα τερματισμού της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με τρίτα κράτη και δηλώνει πως η σχετική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με το αίτημα για εξέταση του τερματισμού της τελωνειακής ένωσης  Τουρκίας – ΕΕ βρίσκεται υπό ανάλυση και επεξεργασία από τις αρμόδιες σχετικές διευθύνσεις και υπηρεσίες.

Τα παραπάνω ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για τη διεύρυνση Άνα Πιζονέρο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα από άλλες χώρες – κληθείσα να σχολιάσει το ρεπορτάζ γαλλικού μέσου για γαλλικό αίτημα τερματισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

  • Η ίδια παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σχετικά με την όποια επόμενη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τα όποια πιθανά θετικά ή αρνητικά μέτρα.

Νωρίτερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διέψευδαν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να θέσει θέμα τερματισμού ή αναστολής της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Με πληροφορίες από  ΚΥΠΕ/Αθ.Αθανασίου/  Europe 1/

https://hellasjournal.com/