16.10.20

Η Άγκυρα «άδειασε» την Μαύρη Θάλασσα για την βολή αποδοχής των S-400 - Η νέα απειλή για την ΠΑ

 


H Άγκυρα σήμερα προχωράει στην βολή αποδοχής των S-400 και γι' αυτό το λόγο εξέδωσε ανακοινώσεις σχετικά με τον περιορισμό της εναέριας δραστηριότητας καθώς και της θαλάσσιας στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να γίνει χωρίς κίνδυνο η δοκιμή τους.

Δεν θα είναι μόνο μία, η Άγκυρα σχεδιάζει συνολικά δέκα βολές, ενώ έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ που φτάνει χρονικά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία έχει ήδη ενεργοποιήσει τα ραντάρ των ρωσικών S-400, και μάλιστα εναντίον ελληνικών μαχητικών.

Η ανακοίνωση των τουρκικών αρχών δεσμεύει περιοχή κοντά στην παράκτια πόλη Σινώπη για έξι ώρες στις 16 Οκτωβρίου. Συνέστησε στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 200.000 ποδών.

Στην πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή τον Νοέμβριο του 2019, τα ραντάρ των  S-400 στόχευαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 και F-4 σε μια επίθεση «προσομοίωσης», καθώς πέταξαν πάνω από την Άγκυρα.

Τον Αύγουστο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το συμβάν.

Σύμφωνα με αυτά οι Τούρκοι χειριστές των α/α συστημάτων ακολούθησαν όλη την λειτουργική ακολουθία που προβλέπεται για εκτόξευση βλήματος με στόχο ένα ελληνικό F-16 και το μόνο που δεν έγινε ήταν το πάτημα του διακόπτη «Pli!» για την εκτόξευση του βλήματος.

Όπως αναφέρεται οι ΗΠΑ θεωρούν πως  επρόκειτο για την πρώτη ξεκάθαρη επιθετική κίνηση συστήματος S-400 κατά αεροσκάφους του ΝΑΤΟ.

Ως αποτέλεσμα δύο Αμερικανοί γερουσιαστές οι Hollen και Lankford απαίτησαν από το State Department να επικοινωνήσει άμεσα με την Άγκυρα και να ζητήσει λεπτομερή αναφορά για το συμβάν, με στόχο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το αίτημα των Αμερικανών γερουσιαστών συμπίπτει με τις πρώτες πραγματικές βολές που θα, ή έχει ήδη να πραγματοποιεί η Άγκυρα στη Μαύρη Θάλασσα με το σύστημα S-400, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

 «Οι αναφορές για την ενεργοποίηση του συστήματος S-400 εναντίον ενός αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφους δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να εγκαταλείψει το σύστημα Triumph» αναφέρουν οι γερουσιαστές Hollen και Lankford σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, S-400 μονάδες μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Σινώπη.

Σε αντίθεση με τους Patriot, οι S-400 μπορούν να «κλειδώσουν» πολλούς στόχους-αεροσκάφη ταυτόχρονα σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Οι S-400 θα επέτρεπαν στην Τουρκία να καλύψει ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική Αεράμυνα  εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ δυνητικά και εάν εξοπλιστεί με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.

Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.

Από την Άγκυρα to S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναυστάθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.

Φυσικά, ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.

https://www.pronews.gr/