17.10.20

Η ανοχή των Ευρωπαίων αποθρασύνει τον Ερντογάν – Απαντά με Navtex, ασκήσεις και S-400


Με τρεις Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και δοκιμές εκτόξευσης των S-400 απαντά ο Ερντογάν στην απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών, κυρίως της Μέρκελ, να του επιβάλουν κυρώσεις για μια σειρά προκλητικών ενεργειών. Και το κάνει πριν καλά-καλά  οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέψουν στις χώρες τους από τις Βρυξέλλες, απ’ όπου υποτίθεται ότι του έστειλαν άλλο ένα ηχηρό μήνυμα.

Η Άγκυρα, δείχνοντας ότι επιμένει στην ισχύ των όπλων ανακοίνωσε τρεις νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Οκτωβρίου) και στο Αιγαίο (19-20 Οκτωβρίου και 19-21 Οκτωβρίου).

Η πρώτη άσκηση θα γίνει κοντά στην Αττάλεια και οι άλλες δύο ανάμεσα στην Ίμβρο και την Χερσόνησο της Καλλίπολης. Οι ασκήσεις  έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκεται το Oruc Reis και αφορούν βεβαίως, κυρίως, παράκτιες περιοχές. Με τις ασκήσεις αυτές όμως, αν συνυπολογίσει κανείς και τα πολεμικά που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ο Ερντογάν στέλνει και πάλι μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου στην περιοχή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο χρόνος που η Άγκυρα αποφάσισε να ανακοινώσει και να διεξάγει αυτές τις ασκήσεις. Την ώρα δηλαδή, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, αποφάσισαν να καταδικάσουν την νέα έξοδο του Oruc Reis και την κατάφορα προκλητική παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Οι ημερομηνίες των ασκήσεων συμπίπτουν όμως και με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους, η οποία, με βάση την παράνομη Navtex, διαρκεί έως τις 20 Οκτωβρίου.

Μόνο καταδίκη κι αυτή με καθυστέρηση 

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε επιτέλους (μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς καλούσαν την Τουρκία να προχωρά σε ενέργειες που δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση) τις νέες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Επικαλέστηκαν επίσης  επιτέλους τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Άγκυρα να «αντιστρέψει τις ενέργειές της» σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων στην Κύπρο. Μέχρι τώρα μιλούσαν για μια θλιβερή και αχρείαστη ενέργεια. Αυτό όμως ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να πράξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πριν τους προλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Πομπέο.

Σεβόμενοι επίσης την απόφαση, που ίδιοι έλαβαν, στην Σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν, αφού οι τουρκικές προκλήσεις, παρά την προειδοποίηση της ΕΕ συνεχίστηκαν. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και οι κυρώσεις, όχι απλώς δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν υπήρχε καν η πρόθεση να συζητηθούν.

Το θέμα το έθεσαν ο Μητσοτάκης και ο Αναστασιάδης και έκαναν πολύ καλά. Αυτό που πήραν όμως, σήμερα από τις Βρυξέλλες, είναι μόνο η αυτονόητη καταδίκη, στην οποία έπρεπε μόνοι τους οι εταίροι να προχωρήσουν, εδώ και ημέρες. Το Βερολίνο αγόρασε και σήμερα χρόνο για τον Ερντογάν, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπό την πίεση και την καθοδήγηση του Βερολίνου, επέμειναν ότι οι αποφάσεις για την Τουρκία θα ληφθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Πάλι ...θιγμένος ο Ερντογάν 

Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα παρακολουθούν, αν ο Ερντογάν είναι “καλό παιδί”, και θα αξιολογούν την συμπεριφορά του. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε όμως ήδη το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει και αυτό καθιστά υπεύθυνους για ό,τι συμβεί μέχρι τον Δεκέμβριο τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα την Μέρκελ, και όχι μόνο. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να “συμμορφωθεί”, όσο η Γερμανία του βάζει πλάτες, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξει νέα κλιμάκωση, ενδεχομένως και θερμό επεισόδιο, την ευθύνη για το οποίο θα επιχειρήσει να  φορτώσει στην Ελλάδα.

Παραλλήλως, θα συνεχίσει να παριστάνει τον θιγμένο και να κατηγορεί την Ευρώπη, ότι παίρνει υπερβολικά το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ξεκίνησε ήδη ο Ακσόι, ο οποίος καλεί την ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και, αντί να «απειλεί» την Τουρκία, να προσφέρει συμβουλές (προφανώς στην Αθήνα και την Λευκωσία) που θα οδηγούν στην εξεύρεση λύσης.

Εννοώντας μάλλον τη νέα αποστολή του Oruc Reis και την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η χώρα του έδειξε καλή θέληση για την επανεκκίνηση του διαλόγου. Προσθέτει μάλιστα ότι τώρα περιμένει ουσιαστικές ενέργειες και πραγματικά βήματα από την Ευρώπη (!), την οποία καλεί να σταματήσει να παραδίνεται άνευ όρων στις «παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε ένα ξέσπασμα θράσους μάλιστα συμπληρώνει ότι αυτές οι απαιτήσεις «πρέπει να σταματήσουν».

Και με S-400

Η Άγκυρα δεν προκαλεί όμως μόνο την ΕΕ. Σήμερα φαίνεται ότι, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, προχώρησε σε δοκιμές των S-400. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται στρατιωτική- διπλωματική πηγή, στην περιοχή της Σινώπης εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι, οι οποίοι «έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους».

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν έκανε κανένα σχόλιο για αυτήν την πληροφορία. Έντονη ήταν όμως η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ξεκαθάρισε ότι, αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η ενέργεια αυτή θα καταδικαστεί ως «ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Την ίδια ώρα, ο Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, καταδίκασε, για άλλη μία φορά, ως «προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» την ενέργεια του ψευδοκράτους και της Άγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, πρόσθεσε επίσης ότι η ενέργεια αυτή «δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση». Ο Ερντογάν πάντως συνεχίζει να παίζει το χαρτί της περιφερειακής δύναμης από τη Λιβύη και τα Κατεχόμενα μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τη ομαλία, επικαλούμενος οθωμανικές ...υποχρεώσεις!

https://slpress.gr/