7.10.20

LIVE: Διπλωματικές διεργασίες εν όψει των διαβουλεύσεων του ΣΑ για τα Βαρώσια

Συνεχίζεται η εισβολή στη Κύπρο! Εμείς τι κάνουμε;
Juan


Για την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας να συζητήσει στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.


Στις επαφές της και με τα μόνιμα και άλλα μέλη, όπως και τη Γραμματεία, η Κύπρος ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε, ήδη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων. Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Ο κ. Μαυρογιάννης κάλεσε, εξάλλου, την Τουρκία να ανακαλέσει τις ενέργειες της και να επιτρέψει την επιστροφή των μονίμων κατοίκων της πόλης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, την Τρίτη (6/10) Συγκλήθηκε Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφεται η καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο.

Υπενθυμίζεται ότι ανοίγει την Πέμπτη το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόντος του λεγόμενου πρωθυπουργού, Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό. Προσωπικά και εκ μέρους του έθνους μου, σας συγχαίρω για αυτήν την γενναία απόφαση. Ως πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τουρκοκύπριος λαός θα μπορέσει να εισέλθει στην κλειστή περιοχή από την Πέμπτη το πρωί για να επωφεληθεί από την παραλία των Βαρωσίων.

Το άνοιγμα της παραλίας θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, όπως δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

«Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση, η πόλη της Αμμόχωστου εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Παρά το γεγονός ότι το θέμα έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές φορές στη δεκαετία του '90, δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μία από τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ανθρώπους μας το 2019 ήταν το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα στάδιο και κάνουμε το πρώτο απτό βήμα. Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας να παραδώσουμε την παράκτια λεωφόρο και τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την παράκτια ζώνη, προς χρήση από το λαό μας.

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κόσμο μας από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Βλέπουμε το ζήτημα της Αμμοχώστου ως εθνικό σκοπό πάνω από κάθε πολιτικό ανταγωνισμό. Η επιτροπή ακινήτων συνεχίζει τις ενέργειές της για την παροχή σε κατόχους ιδιοκτησίας πριν από το ‘74 των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους. Φυσικά, λαμβάνονται επίσης υπόψη κι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προχωράμε σε ένα νέο στάδιο στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Εύχομαι αυτό το μη αναστρέψιμο βήμα που κάναμε στην Αμμόχωστο. να είναι επωφελές για την ΤΔΒΚ, για όλους τους πολίτες μας και ολόκληρο το νησί». είπε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός».

Η προκλητική κίνηση ήταν εις γνώση της Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα έγιναν όλες οι διπλωματικές κινήσεις προς όλους τους θεσμούς. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο βοήθειας του Ερσίν Τατάρ ενόψει των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ο ενδοιασμός Τουρκίας στο παρελθόν, που δεν επέτρεψε μια τέτοια κίνηση ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον αντίκτυπο που θα είχε στο «εκλογικό σώμα».

Πάντως, υπήρξαν σφοδρές στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη και κόμματα να καταδικάζουν τις διακυρήξεις Ερντογάν- Τατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος της Σημερινής Σκεύη Σταύρου είχε αποκαλύψει από την περασμένη βδομάδα ότι έρχονται νέα τετελεσμένα.

Δείτε εδώ: Νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο τις επόμενες ημέρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το SigmaLive καταγράφει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.A A

Τετάρτη Οκτώβριος 07, 2020
07:55


Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα- Με την επιστροφή του κάνει "νουθεσίες" ο Τατάρ

Ο λόγος που το κόμμα του Λαού αποχωρεί από την «κυβέρνηση» είναι ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιενάλ Σενίν μετά την συνεδρία της κεντρικής επιτροπής στην παρουσία του ιδρυτή και τέως προέδρου του κόμματος αλλά και υποψήφιου «προέδρου», Κουντρέτ Οζερσάι, όπου πλειοψηφικά αποφασίστηκε η αποχώρηση από την «συγκυβέρνηση» μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις μέσω της Άγκυρας για το Βαρώσι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
06:52


Διπλωματικό παρασκήνιο εν όψει των διαβουλεύσεων του Σ.Α. για τα ΒαρώσιαΓια την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Σ.Α., να συζητηθεί στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρο να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Στις επαφές της και με τα μόνιμα και άλλα μέλη, όπως και τη Γραμματεία, η Κύπρος ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.
Τρίτη Οκτώβριος 06, 2020
22:41


Αποχωρεί από τη ψευδοκυβέρνηση το κόμμα του Οζερσάι, αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ.
22:06


Καμιά αναφορά της γερμανικής Καγκελαρίας σχετικά με τις επαφές Μέρκελ-Αναστασιάδη

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, η Καγκελαρία δεν είχε εκδώσει καμιά επίσημη ανακοίνωση, ούτε έκανε κάποια αναφορά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της, αναφορικά με τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που έγιναν στη διάρκεια της ημέρας μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
21:28


ΚΕ: Κοινό ανακοινωθέν κομμάτων


Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί τα ψηφίσματα.


Επίσης, επανέλαβε την πρόθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών. Με αυτή τη θέση διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
21:24


Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού


Όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για να αναιρεθεί αυτή η κίνηση. Αποτελεί ενδεχομένως το πρώτο βήμα.

Η καταδίκη να συνοδευτεί με προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο Εθνικό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
21:22


Άκρως απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος

«Άκρως απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε.
21:17


Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο. Εν αναμονή ανακοίνωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ξεχωριστή τοποθέτηση ΕΛΑΜ, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να συναινέσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να καταδικάσουμε την Τουρκία».


21:14


Η ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ

O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:

«Οι σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις που σχετίζονται με τα Βαρώσια μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών».


Today’s announcements and developments related to Varosha can cause greater tensions and complicate efforts for resumption of Cyprus settlement talks. What is urgent now is to rebuild trust and not to create greater divisions. https://t.co/4apSaK8eBp— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 6, 2020


21:10


Η Ελλάδα καταδικάζει τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο


Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Περισσότερα