4.10.20

Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε σημαντική βάση στο Αρτσάχ - Με πυραυλική επίθεση απάντησαν οι Αρμένιοι


 
Νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν σήμερα την πρωτεύουσα της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις.

Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς αυτού του είδους, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να πηγαίνουν σε υπόγεια και καταφύγια για να προφυλαχθούν. Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, η Στεπανακέρτ δεν έχει ηλεκτροδότηση.

 

 

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι προχώρησαν σε «αντίποινα» ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών από Αρμένιους αυτονομιστές από το Στεπανακέρτ.

Πριν από λίγο, οι Αρμένιοι βομβάρδισαν με πυραυλική επίθεση το αεροδρόμιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αζερμπαϊτζάν, της Ganja, το οποίο βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Αρτσάχ. Από αυτό το αεροδρόμιο Τούρκοι και Αζέροι εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του Αρτσάχ με μαχητικά και drones. 

«Η αζέρικη πόλη της Γκάντζα δέχεται πυρά από τις αρμενικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Η Αρμενία αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο ηγέτης της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Γκάντζα.
 

Την ίδια στιγμή το Αζερμπαιτζάν με βίντεο έδειξε ότι κατέλαβε την βάση στο Ματάγκις μέσα στο Ναγκόρνο- Καρμπάχ και προστατεύει την πρωτεύουσα από τα βορειοανατολικά. 

Ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Μόσχα, Βάρνταν Τογκανάν, είχε κάνει αναφορά στους πυραύλους Iskander-M, από τους οποίους το Ερεβάν έχει στην κατοχή του 48, και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει χρήση τους σε περίπτψση που η πρωτεύουσα του Ναγκρόνο-Καραμπάχ που ουσιαστικά βρίσκεται σε πολιορκία από τις αζέρικες δυνάμεις. 

Οι πύραυλοι Iskander-M μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 7 Mach και είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν. 

 https://www.pronews.gr/