11.10.20

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι με απειλές και μπαξίσια

 Τον νέο ηγέτη τους εκλέγουν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αντιπαράθεση του εθνικιστή Ερσίν Τατάρ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακιντζί. Οι εκλογές γίνονται στον απόηχο της νέας προκλητικής ενέργειας του Ερντογάν να ανοίξει την Αμμόχωστο, πριμοδοτώντας τον Τατάρ, και τις καταγγελίες του νυν ηγέτη Ακιντζί ότι δέχθηκε απειλές από την Άγκυρα.

Οι κάλπες στα Κατεχόμενα ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00. Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο  49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858. Για την εκλογή ηγέτη απαιτείται πλειοψηφία 50% + 1ψήφο και στην  περίπτωση που κανένας από τους έξι υποψηφίους δεν το συγκεντρώσει, θα υπάρξει δεύτερος γύρος, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι εκλογές έχουν σημαδευτεί από την ένταση που πυροδότησε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ανακοίνωση της απόφασης του Τούρκου προέδρου έγινε με την παράλληλη διοργάνωση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Τατάρ, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων και υποψηφίων και είχε ως αποτέλεσμα τη κατάρρευση της κυβέρνησης του ψευδοκράτους.

Διχασμένοι οι Τουρκοκύπριοι 

Η απόφαση, άλλωστε, του Ερντογάν, πέρα από τα προσωπικά γεωπολιτικά παιχνίδια του, είχε ως στόχο και την στήριξη του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι ο κομματικός υποψήφιος του Κόμματος Εθνικιστικής Ενότητας. Το “άνοιγμα των Βαρωσίων” προκάλεσε πάντως διεθνείς αντιδράσεις, καθώς παραβαίνει αποφάσεις του ΟΗΕ και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάλιστα, το εκτελεστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε την Παρασκευή το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του, και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα κείμενα. Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του. Κάλεσε τέλος αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως, μετά τις εκλογές, έναν εποικοδομητικό διάλογο για μια «μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση» του Κυπριακού.

Φιλοδοξώντας να γίνει ένας μικρός Ερντογάν, ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει την πραγματικότητα στην Κύπρο» σχολίασε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα του Μπαϊράκ. Την ίδια ώρα, ο νυν ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος επέκρινε την απόφαση του Ερντογάν και την φιέστα του Τατάρ, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.

Μπαξίσια στον Τατάρ, απειλές στον Ακιντζί 

Ο Ακιντζί ανέφερε, σύμφωνα με την Ahval: «Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα, μέσω του γραμματέα μου, ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετέχω στις "εκλογές"». Στην καταγγελία Ακιντζί αντέδρασε αμέσως η λεγόμενη τουρκική "πρεσβεία" στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι τα όσα ανέφερε ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι «εκτός πραγματικότητας».

Οι σχέσεις πάντως του Ακιντζί με τον Ερντογάν, μόνον ιδανικέ δεν είναι το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, που ο Τούρκος πρόεδρος έχει κλιμακώσεις τις επιθετικές ενέργειές του, προκαλώντας επικίνδυνη ένταση συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αντιπαραθέσεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Ακιντζί, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι αυτός είναι ο στόχος, επέκρινε σφόδρα την απόφαση του Ερντογάν για τα Βαρώσια, κάνοντας λόγο για μια λανασμένη ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους και φέρνει σε δύσκολη θέση, διεθνώς τους Τουρκοκύπριους. Ο νυν πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του που η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ υπάρχει διατυπωμένη η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει, μετά από αυτές, μια άτυπη και μία σύνοδο 5+1 (με συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αντιμετώπισε προβλήματα στη ροή μετάδοσης των ειδήσεων. Το Πρακτορείο  συνεχίζει, στο μέτρο του δυνατού, να μεταδίδει ειδήσεις από τις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν το πρακτορείο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

https://slpress.gr/