2.10.20

Ελλάδα-Κύπρος συμφώνησαν στο προσχέδιο για την Τουρκία!

Για ποια Ευρώπη συζητάμε, για τη Γερμανοκρατούμενη;
Juan

 Ο ''θάνατος'' της Ευρώπης!

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τρία προσχέδια κειμένου, περισσότερες από έξι ώρες συζητήσεων και τρία διαλείμματα μετά, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατέληξε τελικά σε συμφωνία.

Ελλάδα και Κύπρος δέχθηκαν το τελικό κείμενο, στο οποίο η λέξη «κυρώσεις» δεν αναφέρεται, ωστόσο υπάρχει παραπομπή στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας! 

 Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες αλλιώς η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της, κάτι που όμως δεν επιθυμεί να κάνει.  

Ακόμη η Ε.Ε. ζητά από την Τουρκία να συμμετέχει σε διάλογο και για το θέμα της Κύπρου, καθώς επίσης και να εκπληρώσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το μεταναστευτικό το 2016. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σαρλ Μισέλ, αναμένοντας πιο θετική συμπεριφορά από την Τουρκία, έχοντας όλες τις πιθανότητες στο τραπέζι. 

Το χρονικό του θρίλερ 

Μετά το τέλος της εξαμερούς συνάντησης (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Μισέλ, φον ντερ Λάιεν) οι ηγέτες της ΕΕ προχώρησαν στο δείπνο των ηγετών με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου (Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλητηρίαση Ναβάλνι), αλλά και αυτό της Τουρκίας καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή (μαζί με τη Λευκορωσία). Όπως ήταν αναμενόμενο η Μέρκελ λέει «όχι» σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και επιμένει να μην υπάρχει η λέξη στο κείμενο συμπερασμάτων.

Κύπριος αξιωματούχος είπε ότι οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία θα μπορούσαν να συνεχιστούν και την Παρασκευή.

 

Η ελληνική συμβιβαστική πρόταση; (με αναφορά στη Χάγη και τη Γαλάζια Πατρίδα) 

Στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση που είδε το ΚΥΠΕ περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

  • αναφέρει ότι η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»
  • τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
  • ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
  • προσθέτει τη φράση:
  • «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
  • αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».
  • https://www.pentapostagma.gr/