19.10.20

Το «μαγικό χέρι» του Βερολίνου απέτρεψε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία


Από που αντλεί το δικαίωμα η κυρία αυτή, να αποφασίζει και να ενεργεί εις βάρος της
Ε.Ε; Δεν υπάρχει κανείς να τη "μαζέψει"; Έχει παραδοθεί η ΕΕ στη Γερμανία;
Είναι δυνατόν να εξοπλίζει τους εχθρούς της ΕΕ για να αποκομίσει κέρδη για 
το κράτος της, αγνοώντας το γενικό συμφέρον της Ενώσεως, ή μήπως δεν 
πρόκειται για Ένωση αλλά για υποδούλωση των Ευρωπαϊκών χωρών;
Στη περίπτωση αυτή κάτι θα πρέπει να αλλάξει, γρήγορα όμως.
ΑΛΕΞ

 

Του Μιχάλη Ψύλου

(από την εφημερίδα Δημοκρατία)

Η αποκάλυψη του Euobserver ξετινάζει τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής: «Οι 27 είχαν αρχικά προγραμματίσει να προειδοποιήσουν την Τουρκία με εμπάργκο όπλων» γράφει η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκή ιστοσελίδα ,που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα και κυρίως τα παρασκήνια στην ΕΕ.

«Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής υπήρχε διατύπωση ότι το Συμβούλιο της ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για ισχυρές εθνικές θέσεις σχετικά με την πολιτική τους για την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία” γράφει η Euobserver.
Το ίδιο αναφέρει μάλιστα και η ιστοσελίδα Politico που επίσης είναι πολύ καλά ενημερωμένη για το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες.
Τελικά όμως κάποιο «μαγικό χέρι» επενέβη και η προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της προκλητικής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο …εξαφανίστηκε από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων! Στο οποίο απλώς οι 27 ηγέτες “αποδοκιμάζουν” τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και “προτρέπουν ” τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “αντιστρέψει” την πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να λέει ότι δεν θα υπάρξει απόφαση πριν συναντηθούν ξανά οι 27 ηγέτες στις 10-11 Δεκεμβρίου. Αλλωστε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει μετά τη σύνοδο-αφού φυσικά χαρακτήρισε «προκλητικά τα μονομερή μέτρα που έλαβε η Τουρκία»
-ότι «είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε ακολουθήσει με την Τουρκία” αναφερόμενη στον ελληνοτουρκικό διάλογο υπό την αιγίδα του Βερολίνου.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι έθιξε το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Προφανώς γνώριζε ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπήρχε η προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Μόνο που κάποιοι φρόντισαν να απαλειφθεί!

Ποιο ήταν το «μαγικό χέρι» που επενέβη την τελευταία στιγμή για να προστατεύσει την Τουρκία έστω και από την προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων; Μπορούμε εύκολα να το αναγνωρίσουμε αν δούμε ποια ευρωπαική χώρα θα είχε μεγάλες απώλειες από ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα. Παραβιάζοντας μάλιστα το άτυπο εμπάργκο που είχε ανακοινώσει το 2019 η ΕΕ στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία: Δεν είναι άλλη από τη Γερμανία.
Η Άγκυρα μπορεί να μην παίρνει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τις εξαγωγές σε «ναυτιλιακά είδη». Εξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems που παρήγγειλε η Άγκυρα το 2009 συναρμολογούνται στην Τουρκία. Το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί μάλιστα εφέτος. Είναι παρόμοια με τα τέσσερα υποβρύχια που είναι γνωστά και ως της «κλάσης Παπανικολής» τα οποία διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια αυτά επιτρέπουν προς το παρόν στην Ελλάδα να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια θα πάψει να υπάρχει από τη στιγμή που και η Τουρκία θα διαθέτει έξι από αυτά!
Είναι σαφές λοιπόν ότι ενδεχόμενο ευρωπαικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα αφορούσε και τη συνέχιση της κατασκευής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και προφανώς θα ενίσχυε τη θέση της Ελλάδος στο Αιγαίο. Και το «μαγικό χέρι» επενέβη για να αποτρέψει την ενίσχυση της συμμάχου και εταίρου Ελλάδος, γιατί απλά πρέπει να …ζήσει και η γερμανική εταιρεία Thysenkrupp! Αιτιολογώντας φυσικά την εξαγωγή των έξι υποβρυχίων στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισήμανε ότι η Άγκυρα είναι νατοϊκός εταίρος και ότι έχει αναλάβει καθήκοντα που προστατεύουν τη συμμαχία στο σύνολο της. Προφανώς από την …Ελλάδα! Η οποία δυστυχώς όταν έκανε την παραγγελία για τα τέσσερα γερμανικά υποβρύχια 214 δεν σκέφτηκε καν να βάλει ρήτρα για μη πώληση παρόμοιων υποβρυχίων στην Τουρκία…
Κατά την περίοδο 1991-2017, η Τουρκία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο
Η Αγκυρα είναι βέβαια ο καλύτερος πελάτης γερμανικών οπλικών συστημάτων και δύσκολα το Βερολίνο θα δεχόταν κάτι τέτοιο.. Σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο που αποκάλυψε πέρυσι το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ,η Τουρκία ήταν είναι ο Νο 1 παραλήπτης των γερμανικών εξαγωγών όπλων το 2018 και 2019 -για δύο συνεχόμενες χρονιές. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Τουρκία έλαβε το 2018 από τη Γερμανία όπλα αξίας 344,6 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο γερμανικών εξαγωγών 771 εκατομμυρίων ευρώ) και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 οπλικά συστήματα ύψους 242,8 εκατομμυρίων( σε σύνολο 832 εκατομμυρίων ευρώ). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας. Κατά την περίοδο 1991-2017, η Τουρκία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία, παρέχοντας το 60% των συνολικών εισαγωγών μεταξύ 2014 και 2018.
Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πρόσφατα πάντως και στη Ρωσία αγοράζοντας τους πυραύλους S -400 αντί 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγνοώντας τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το πάγωμα εξαγωγών οπλικών συστημάτων και τεχνολογίας στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι έχει θέσει στη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν drones τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία με τεχνογνωσία Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.

Το ίδιο έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο Γερμανός αριστερός βουλευτής Ντίτμαρ Μπάρτς ,συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke στην Bundestag. «Από το 2000 έως το 2019 , η ​​γερμανική βιομηχανία όπλων είχε αναβαθμίσει την Τουρκία με οπλικά συστήματα αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ» λέει ο Γερμανός βουλευτής. «Το 2019 η Τουρκία πήρε από τη Γερμανία όπλα αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από το 2005» προσθέτει. «Μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε μια απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Ακούγεται καλό. Αλλά οι συμφωνίες για εξαγωγή όπλων που έχουν ήδη εγκριθεί συνεχίζουν να εκτελούνται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη ακόμη και για να αποτρέψει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» σημειώνει ο Ντίτμαρ Μπαρτς.
Είναι αλήθεια ότι μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας και όχι για τα υποβρύχια που θα στρέφονται κατά της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που αντιστρατεύονται την τουρκική επιθετική πολιτική …
Με πρωτοβουλία Σοσιαλιστών και Αριστερών ευρωβουλευτών το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο μήνα την επιβολή εμπάργκο όπλων, μαζί με κυρώσεις, στην Άγκυρα, καθώς η ΕΕ προετοιμαζόταν για την σύνοδο κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. « Όταν πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε εμπάργκο όπλων, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο τώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, μιας χώρας της ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία με συντριπτική πλειοψηφία 524 ψήφων υπέρ ,έναντι 79 κατά και 94 αποχών. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν στο ψήφισμά τους ‘ότι πρέπει « όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγών όπλων στην Τουρκία για όσο διάστημα η Αγκυρα συνεχίζει τις τρέχουσες παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιβαίνουν στην κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ
(ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου) και στο διεθνές δίκαιο, και δεν συμμετέχει σε διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου». Για την ιστορία το ψήφισμα αυτό καταψήφισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αν και γενικότερα καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν. Όταν όμως πρόκειται για την γερμανική πολεμική βιομηχανία ,τα πράγματα αλλάζουν ….

https://www.militaire.gr/