1.10.20

Οι Αρμένιοι κατέρριψαν αζερικό ελικόπτερο στον ιρανικό εναέριο χώρο: Μπακού & Άγκυρα φοβούνται επέμβαση της Τεχεράνης Oι Αρμένιοι κατέρριψαν πριν από λίγο ελικόπτερο των αζερικών ενόπλων δυνάμεων μέσα στον εναέριο χώρο του Ιράν και τα συντρίμμια του έπεσαν σε ιρανικό έδαφος.

Οι δυνάμεις άμυνας Artsakh κατέρριψαν ένα ελικόπτερο του Αζερμπαϊτζάν, κοντά στην περιοχή Varazatumb (Lele Tepe) όπως ανακοίνωσε το Γερεβάν.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς για να βρίσκονταν το αζερικό ελικόπτερο πάνω από ιρανικό έδαφος σημαίνει πως χρησιμοποιούσε τον ιρανικό εναέριο χώρο για να μπορέσει καλυπτόμενο να επιτεθεί στα νώτα των Αρμενίων του Αρσάχ.

Χθες το Ιράν έκανε γνωστή  την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Αρμενία, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα, ως πρώτη ενέργεια ήταν η μετακίνηση αρμάτων μάχης και πυροβολικού στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως έγινε γνωστό, προς το παρόν, έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 20 οβιδοβόλα και 30 άρματα μάχης T-72.

Οι ενέργειες αυτές του Ιράν, έρχονται μετά από την επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, πριν από λίγες ημέρες, σε ιρανικούς οικισμούς και πόλεις που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Η μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί προειδοποίηση προς το Μπακού να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε σκέψεις για επιθέσεις σε ιρανικό έδαφος και από αυτήν την άποψη, η Τεχεράνη είναι σημαντικά ανώτερη στρατιωτικά από το γειτονικό κράτος.

Τώρα αποκαλύπτεται πως το Μπακού δεν συνετίστηκε και έκανε χρήση του ιρανικού εναέριου χώρου. Αυτό αποτελεί πολεμική ενέργεια κατά του Ιράν και μπορεί να προκαλέσει την ιρανική επέμβαση, κάτι που οι Αζέροι Τούρκοι και οι «σκέτοι» Τούρκοι δεν το θέλουν ούτε ως σενάριο.

Όπως δήλωσαν χθες οι Ιρανοί: "Προς το παρόν, ο ιρανικός στρατός δεν προβαίνει σε στρατιωτική δράση εναντίον του Μπακού.

Ωστόσο, σε περίπτωση παραμικρής κλιμάκωσης της κατάστασης, θα είναι έτοιμος να «καθαρίσει» την περιοχή σε απόσταση αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων", για τα οποία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, προειδοποιήθηκε  το Μπακού.

"Επιπλέον, το Ιράν είναι πιστό στην Αρμενία και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια σε αυτήν, εάν το εάν το Γερεβάν το ζητήσει".