30.10.20

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ARMENIAN NATIONAL COMMITTEE OF GREECE

 


          Αθήνα, 29/10/2020

 

Για διάστημα άνω των τεσσάρων εβδομάδων, ολόκληρος ο κόσμος, είναι θεατής των βομβαρδισμών και των επιθέσεων των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα του Αρτσάχ, αλλά και ενάντια στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, πόλεις και κοινωφελείς δομές, με στόχο πολίτες και αθώους ανθρώπους.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη και απροκάλυπτη η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, με την ενίσχυση της πρώτης γραμμής του μετώπου των Αζέρων με σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και τους μισθοφόρους τζιχαντιστές από την Συρία.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας) έχουν επιβεβαιώσει τα γεγονότα, όπως και την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο, με την παραχώρηση πολεμικού υλικού, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων, εκπαιδευτών και μισθοφόρων. Η βαθιά εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο, το δίχως άλλο φανερώνει τα ευρύτερα σχέδια αναβίωσης των παντουρανικών της επιδιώξεων.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες διασποράς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, από τις πρώτες ημέρες αυτού του βάναυσου πολέμου. Είναι γνωστό πως η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Άγκυρα και Μπακού διαπράττουν εγκλήματα στο Αρτσάχ, που δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Το Human Rights Defender έχει καταγράψει και δημοσιοποιήσει τεκμηριωμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και βάρβαρων τακτικών από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, εναντίον αιχμαλώτων και άοπλων πολιτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας, διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Αρμένιοι αλλά και μέλη της Αραβικής και της Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα, οι οποίοι με την παρουσία του διατράνωσαν την υποστήριξή τους στον Αρμενικό λαό που αγωνίζεται ενάντια στα καθεστώτα των Ερντογάν και Αλίεφ.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, υπόμνημα όπου στηλιτεύονταν οι βάναυσες ενέργειες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης, σχετικά με την προστασία των αμάχων και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, η τριπλή συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-τρομοκρατών η οποία απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο, καθώς και την συμμετοχή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διαμόρφωση της τουρκικής πολεμικής μηχανής, η οποία απειλεί σήμερα και την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο Ερντογάν στις προκλήσεις του σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

            Με το υπόμνημά τους τόνισαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως οφείλει:

- να καταδικάσει δημόσια τον ρόλο της Τουρκίας στην σύγκρουση

- να δημοσιοποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία για την χρήση των απαγορευμένων βομβών κατά του άμαχου αρμενικού πληθυσμού

- να προβεί σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, που μετατρέπουν την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου σε κόμβο τρομοκρατών, μεταφέροντας τζιχαντιστές από τη Συρία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή.

- να επιβάλλει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα προς την Τουρκία, ως μέσο αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας.

 

 

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ


______________________________

Efenpress/Σοφία Παπανικολάου