3.10.20

«Το 1821 είναι σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος»

 


«Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα!». Αυτό ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος χθες για να καταδείξει τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. «Αλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι Ελληνες, αγωνιστήκαμε, όμως, το ’21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μας γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα! Το Εθνος μας εξεγέρθηκε “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”, όπως έγραψε ο Σαμιώτης επαναστάτης και λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών ανά Μητροπόλεις Εκδηλώσεων για την επέτειο, του χρόνου, των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν 261 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ θα τεθούν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού οι 10 Τόμοι με τα Πρακτικά των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και πληθώρα βιβλίων με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι «με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους, η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας “Αξιον Εστί”». 

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε  ότι, σ’ αυτή την ξεχωριστή γιορτή, προσκαλεί τον καθένα και την καθεμιά από όλους μας, «τους απογόνους των ενδόξων μαρτύρων και ηρώων μας του 1821, να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί  η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την Επικράτειά Της, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε την οφειλόμενη αιώνια τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των προγόνων μας για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, αντλώντας ταυτόχρονα διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον του τόπου μας», όπως είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος συνέδεσε τις επετειακές εκδηλώσεις με το σήμερα και με το αύριο της πατρίδας μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο, μακριά από τις διχόνοιες που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Επιδιώκοντας πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Θυμόμαστε, διότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Και εορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται  από την ειδική ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους εορτασμούς του 2021.

https://www.kathimerini.gr/