22.10.20

Κ.Μητσοτάκης: «Υποχρεωτική η μασκοφορία στους Έλληνες παντού - Από τις 00.30 απαγόρευση κυκλοφορίας»Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη σε νέο διάγγελμα ανακοίνωσε σήμερα δύο νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου «να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού»:


1. Υποχρεωτική μασκοφορία σε όλη την Ελλάδα και για όλους τους Ελληνες εντός και εκτός κλειστών χώρων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 24/10. Δηλαδή και ένας πολίτης μόνος του να κυκλοφορεί σε έναν έρημο δρόμο, πρέπει να φορά μάσκα!

2. Σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3-4 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως τις 5 το πρωί.

Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει εκατομμύρια Έλληνες καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε επίπεδο 3.

«Στη νέα επίθεση του κορωνοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. 

Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων.

Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες», είπε ο κ.Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να επιτεθεί και στα οικονομικά κατεστραμμένα πλέον καταστήματα εστίασης «στοχοποιόντας» τα και απειλώντας τα με νέα πρόστιμα, ενώ μίλησε και πάλι για «ατομική ευθύνη» των πολιτών.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα.

Γιατί  η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας», είπε ο πρωθυπυοργός.

Επιπλέον έδωσε νέο «ραντεβού» με την κανονικότητα το... 2021 και συνέστησε σε όλους τους «κλειδωμένους» και μασκοφορεμένους Έλληνες πολίτες «υπομονή».

«Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με το νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης», είπε.
pronews.gr