17.9.20

Yeni Safak: «Να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα για τα (ελληνικά) νησιά και τις νησίδες EGAYDAAK»

Το "ζητάει" ο οργανισμός τους!
ΑΛΕΞ
Η «φωνή» του Ερντογάν, η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ζητά να δοθούν άμεσα τουρκικές ονομασίες στα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος που η Τουρκία αμφισβητεί ότι είναι ελληνικά.

Με τίτλο: «Το βασικό πρόβλημα στο Αιγαίο: Πρέπει να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα στα νησιά και στις νησίδες EGAYDAAK», η εφημερίδα παρουσιάζει τις παρανοϊκές απόψεις του Χασάν Οζκάν, στελέχους του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, ο οποίος έχει καταγωγή από την ελληνική Θράκη.

Ο όρος «EGAYDAAK» πρόκειται για αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Φυσικά το δημοσίευμα αποτελεί μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας με βάση το οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να πετύχει τον διαμοιρασμό του Αιγαίου:

Θέλει να ακυρώσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών από την Ελλάδα και να επιτρέπεται μόνο η «χρήση» τους δηλαδή δεν θέλει τα νησιά να έχουν χωρικά ύδατα, δική τους υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ.

Δεν είναι αστείο πλέον και η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει αντί να κοιτάζει τα τουρκικά πρωτοσέλιδα.

Πρέπει να εντάξει στον υποτιθέμενο «διάλογο» με την Τουρκία διεκδικήσεις που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Πρώτη διεκδίκηση πρέπει να είναι η επαναφορά του καθεστώτος αυτονομίας των νησιών Ίμβρου και Τένεδου, όπου οι Τούρκοι όχι μόνο δεν το τήρησαν αλλά φρόντισαν να εκδιώξουν και τους Έλληνες κατοίκους τους.

Αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα:

«Το ακαθόριστο νομικό στάτους νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι ένα από τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ειδικοί αναφέρουν πώς η ονομασία και το status αυτών των νησιών δεν καθορίστηκαν από τη συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 και σχολιάζουν πως «Το υπουργείο Εξωτερικών επειγόντως πρέπει να ανακοινώσει τα τούρκικα ονόματα αυτών των νησιών. Η Ελλάδα δεν προβάλλει μόνο την ηγεμονία της σε αυτά τα νησιά αλλά ταυτόχρονα τα εξοπλίζει. Μερικά από αυτά μόνο είναι τα νησιά Ρω και Στρογγυλή πού βρίσκονται κοντά στο Καστελόριζο, η Ψέριμος οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες»

«Στη βάση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων του εναέριου χώρου και το θέμα των νησιών με ακαθόριστο στάτους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως πέραν της υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα με την Τουρκία, λέει πως τα άλλα θέματα πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα και αρνείται τη διαπραγμάτευση.»

Ένα από τα θέματα κλειδιά που αρνείται στη διπλωματία της Ελλάδας είναι το θέμα EGEAYDAAK, δηλαδή “Νησιά, νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν αποδόθηκε με συμφωνία στην Ελλάδα”.

Ο Χασάν Οζκαν-του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης Βαλκανίων, σχολιάζοντας στην εφημερίδα Σαφάκ, τονίζει πως η Τουρκία άρχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία με την Λιβύη και δηλώνει πως , «Η Άγκυρα πλέον ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και τις άλλες παρανομίες και παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών της Ελλάδας».

​Ο Οζκαν ανέφερε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησάκια και βραχονησίδες με ακαθόριστο status που δεν έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα και δηλώνει :

”Νησιά νησάκια και βραχονησίδες που δεν αναφέρονται στις συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, δεν έχουν περάσει στην κυριαρχία ή στο δικαίωμα χρήσης της Ελλάδας.

Μάλιστα στο παρελθόν αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουκρού Καγιά, είχαν δηλώσει πως σε αυτά τα νησιά και τις βραχονησίδες συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας ως διαδόχου του Οθωμανικού κράτους.»

​Ο Οζκαν λέει πως η Τουρκία για πολλά χρόνια επιδίωκε να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας και δηλώνει πως «στην περίοδο του Ισμαήλ Τζεμ για την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων τα αμφισβητούμενα αυτά θέματα μπήκαν στο ψυγείο.

Κάθε ψυγείο όμως έχει ένα όριο ζωής και αυτό χάλασε πια, ενώ τα αμφιλεγόμενα προβλήματα μύρισαν άσχημα. Το τουρκικό έθνος δεν είναι υποχρεωμένο πια αυτή τη μυρωδιά, αυτό το φορτίο δηλαδή, να το μεταφέρει.

Είναι ανάγκη αυτά τα προβλήματα να λυθούν και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία του έθνους».»

https://www.pronews.gr/