30.9.20

H τηλεμαχία των προσωπικών επιθέσεων - Τραμπ προς Μπάιντεν: «Είσαι βλάκας» - Μπάιντεν προς Τραμπ: «Είσαι κλόουν»Στις 4 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε το πρώτο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο και όπως ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Τραμπ κυριάρχησε με την πληθωρική προσωπικότητά του.

​Ο συντονιστής κ. Κρις Γουάλας, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ξεκίνησε την τηλεμαχία με ερώτηση για την πρόταση Τραμπ για την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο Μπαιντεν λέει ότι είναι κατάχρηση εξουσίας. 

Ν.Τραμπ: «Θα σας πω ξεκάθαρα ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Έχουμε τη γερουσία και τον Λευκό Οίκο και μια πολύ καλή υποψήφια που την υποστηρίζουν ακόμα και φιλελεύθεροι. Νομίζω θα είναι εξαιρετική στη δουλειά της. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε την δικαστή.

Οι Δημοκράτες δεν έχουν κανένα επιχείρημα και εκείνοι θα το έκαναν αν κέρδιζαν τις εκλογές, όμως εμείς τις κερδίσαμε και γι αυτό μπορούμε να το κάνουμε»

Τ. Μπάιντεν: «Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει ποιος θα επιλεγεί για την θέση. Η εκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να περιμένουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Προέδρος θέλει να καταργήσει το σχέδιο Μπαράκ Ομπάμα. Θα στερήσει από 20 εκατ. ανθρώπους το δικαίωμα για ασφάλιση.

Εγώ δεν έχω κάτι προσωπικό με την δικαστή. Φαίνεται αξιόλογη, αλλά η άποψη της για υγειονομική ασφάλεια δεν είναι αυτή που πρέπει. Θα στερήσει δικαίωμα ασφάλισης σε πολλούς και μπορεί οι ασφαλιστικές να χαρούν δεν θα χαρούν όμως οι Αμερικάνοι». 

​Οι δύο υποψήφιοι άρχισαν να μιλούν ταυτόχρονα για το ποιος έχει καλύτερο προγραμματισμό για το ζήτημα της περίθαλψης με τον Τζο Μπάιντεν να λέει ότι ο Τραμπ φοβάται πως η κατάργηση του προγράμματος Ομπάμα για την υγεία  θα επηρεάσει αρνητικά την ζωή τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων πολιτών και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιμένει πως το Obamacare δεν είναι ικανό να λύσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφή».

Το επόμενο ερώτημα ήταν για την πανδημία του κορωνοϊού και ποια δράση θα αναλάβουν οι δύο πλευρές, με τον Τραμπ να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα και να τονίζει οτι πήρε σωστές αποφάσεις. Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ ότι έλεγε πως ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί με την ζέστη, ενώ για θεραπεία πρότεινε την χρήση χλωρίνης σε ασθενείς, με τους τόνους να ανεβαίνουν και τον Τραμπ να αποκαλεί τον Μπάιντεν χαζό.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον διέκοπτε: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Το σκηνικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές, με τον Μπάιντεν να αποκαλεί κάποια στιγμή «κλόουν» τον Τραμπ.


​Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον αντίπαλο του πως όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδρασε άμεσα για τη γρίπη των πτηνών, ενώ υποστήριξε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό απέχει μόλις μερικές εβδομάδες, με τον Μπάιντεν να απαντάει πως θα ακούσει τους επιστήμονες και όχι τον ίδιο.

«Θέλει να κλείσει τη χώρα, εγώ θέλω να την κρατήσω ανοιχτή» είπε ο Τραμπ, για την απόφασή του να λειτουργεί η οικονομία και να μην επιλεχθεί το lockdown.

«Είσαι ο χειρότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική» είπε ο Μπάιντεν με τον Τραμπ να ξεσπάει και να του απαντάει πως έχει κάνει σε τέσσερα χρόνια περισσότερα από όσα έκανε αυτός σε 47 χρόνια. 

Όταν η συζήτηση έφτασε στα φορολογικά του Ντοναλντ Τραμπ και στην δήθεν «αποκάλυψη» των New York Times πως δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για μία δεκαετία και πλήρωσε μόλις 750 ευρώ τη χρονιά που ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρικής θητείας του στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε πως σε φόρους έχει πληρώσει 38 εκατομμύρια, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι ο Ομπάμα, αυτός που νομοθέτησε για να βρίσκουν τρόπους μεγάλες εταιρείες  να μην πληρώνουν φόρους. 

Στη συνέχεια ο Τραμπ κατηγόρησε τον γιο του Μπάιντεν οτι έχει βγάλει δισεκατομμύρια από τους Κινέζους και πως η Μόσχα του έδωσε 3,5 εκατ., ο Μπάιντεν έλεγε πως το διαψεύδει η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος επέμεινε και ξεσπώντας είπε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών «Δεν μπορεί να συνεχίσει κανείς μ’ αυτόν τον καραγκιόζη»

Δολοφονίες Αφροαμερικανών - Νόμος και Τάξη

Σε έντονους τόνους οδηγήθηκε και η συζήτηση για τους θανάτους των Αφροαμερικανών και το τί έκανε ο Τραμπ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στις φυλετικές διακρίσεις κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του οτι διχάζει τη χώρα και πως συμπεριφέρθηκε στους Αφροαμερικανούς άσχημα.

«Εκπαιδεύονται άνθρωποι για να μισούν την ίδια τους την χώρα» είπε ο Τραμπ για την βία στις διαδηλώσεις και υπερασπίστηκε το «νόμος και τάξη» λέγοντας πως η Εθνοφρουρά επέβαλε την τάξη σε «Πολιτείες που κυβερνήτες είναι Δημοκρατικοί», ενώ υπενθύμισε στον Μπάιντεν ότι και επί Ομπάμα υπήρξε μίσος και δολοφονίες.

Παράλληλα ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και «antifa», ενώ ρώτησε τον Μπάιντεν τι έκανε αυτός όπου γίνονταν βίαιες διαδηλώσεις, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να απαντάει πως όλα θα λύνονταν αν ο Τραμπ έβγαινε από τη μέση.

Η διαδικασία

Το debate θα διαρκέσει 90 λεπτά και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του μετάδοσης δεν θα υπάρξουν διακοπές για διαφημίσεις. Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Γουάλας και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία.

​Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Γουάλας και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία.

Το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παραβρεθεί στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί το debate δεν θα ξεπερνά τα 80 άτομα και βεβαίως όλοι θα έχoυν υποβληθεί σε τεστ Covid-19.

Το προφίλ των δύο υποψηφίων

Tζο Μπάιντεν, 77 ετών Δημοκρατικός

Έχει δύο γάμους στο ενεργητικό του. Απέκτησε πέντε παιδιά, το ένα απεβίωσε από καρκίνο. Απόφοιτος της Νομικής , γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια. Εισήλθε για πρώτη φορά στην πολιτική αρένα το 1970, με σημαντικότερο αξίωμα αυτό του Αμερικανού αντιπροέδρου, επί Μπαράκ Ομπάμα. Στο Twitter έχει 7,7 εκατομμύρια συνδρομητές. Στο Ιnstagram έχει 2,9 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ο Τραμπ τον αποκαλεί «Κοιμισμένος Τζο» και πολλοί αμφισβητούν τις ικανότητές του να γίνει πρόεδρος, ενώ θεωρείται διάσημος για τις γκάφες του. Στα «μελανά του σημεία» ο γιος του Χάντερ, τον οποίο αναμένεται ότι θα επικαλεστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον για εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο εξωτερικό κατά την περίοδο που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τραμπ , 74 ετών, Ρεπουμπλικάνος

Γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης. Έχει τρεις γάμους στο ενεργητικό του και πέντε παιδιά. Σπούδασε οικονομικά. Στο Twitter έχει 84,7 εκατομμύρια συνδρομητές. Στο Ιnstagram έχει 21, 3 εκατομμύρια ακόλουθους. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά το 2017.