1.9.20

Θα είναι η πώληση των F-35 της Τουρκίας στα ΗΑΕ το… μήνυμα Τραμπ σε Ερντογάν;


Πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.
Και είχαμε και μία εξέλιξη που θα μπορούσε να βγάλει εκτός εαυτού τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συζητήσουν την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα πέραν της έχθρας μεταξύ της κατοχικής δύναμης και των Εμιράτων; Τα μόνα διαθέσιμα F-35 αυτή τη στιγμή, διότι όπως αντιλαμβάνομαι πρέπει να παραδοθούν άμεσα στα Εμιράτα, είναι αυτά που παρήγγειλε -και δεν έλαβε- η κατοχική δύναμη. Αυτά που αγόρασε η Τουρκία από την Αμερική. Την αγορά, ως γνωστό, ακύρωσε ο Λευκός Οικος, ως αντίποινα για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400 από την κατοχική δύναμη.
Αν συμφωνήσει ο κ. Νετανιάχου και η Αμερική πουλήσει τα F-35, οι αναλυτές αναμένουν ρήξη στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας…
  • Στο μεταξύ: Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν, προχώρησαν σε μία κίνηση, η οποία ήδη εκνεύρισε τους Τούρκους, που εκδήλωσαν τη δυσφορία τους.
Επισκέφθηκαν το Ισραήλ με αμερικανικό κυβερνητικό αεροπλάνο και εκεί επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος της Ελ Αλ, και μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους πήγαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφοντας ιστορία. Είναι η πρώτη πτήση από το Τελ Αβιβ στο Άμπου Ντάμπι.
Οι δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μετέφεραν προσωπικα την ευλογία του κ. Τραμπ στη συμμαχία Ισραήλ και Εμιράτων, η οποία στη βάση της, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι αντιτουρκική.
Έχει επίσης σημασία ότι το ισραηλινό αεροσκάφος διήλθε του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παραχώρησε την άδεια της. Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου συζητούν με το Ισραήλ για να λάβουν μέρος στο αντιτουρκικό τόξο που σχηματίζεται.
Πάνω στο αεροσκάφος που μετέφερε τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι γραμμένη η λέξη “ειρήνη” στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά. Τοι Εβραϊκό Κράτος είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε συμμαχία με αραβικές χώρες για να προφυλάξει τα νώτα του και να επανέλθει ως η μόνη υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Οι αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν μερικά πράγματα που είναι ανεξήγητα. Ο κ. Τραμπ έκανε μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, του Ισραήλ με τα Εμιράτα, που κατήγγειλαν η Τουρκία και το Ιράν. Μάλιστα η Άγκυρα απείλησε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τα Εμιράτα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνομιλούν με τις χώρες του Κόλπου και με το Σουδάν για να ενταχθούν και αυτές σε τούτη τη συμμαχία, που θα κυριαρχήσει στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Τραμπ δηλώνει ότι παραμένει φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όμως απέρριψε την έκκληση του για αποκλιμάκωση και διάλογο με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα τον «έφτυσε» και τον πρόσβαλε…
Σε ότι αφορά την μεσολάβηση του κ. Τραμπ, προκάλεσε αίσθηση ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο περιέχει και αρκετά λάθη πρέπει να πούμε, το οποίο στην ουσία καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήσει στην Καγκελάριο Μέρκελ τον μεσολαβητικό ρόλο, που μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.
  • Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ θα επανέλθει αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση γι’ αυτό από επίσημες αμερικανικές πηγές. Σημειώνω ότι η ανησυχία για πιθανή σύγκρουση αυξήθηκε κατακόρυφα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία διατηρούν στενές και εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και οι δύο χώρες βοήθησαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα που απειλείται από την Τουρκία. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα ενταχθούν στο αντιτουρκικό μέτωπο που “κτίζει” το Ισραήλ. Πρόκειται για μία σοφή σρατηγική κίνηση.

https://hellasjournal.com/