6.9.20

Μεγάλη διπλωματική & αμυντική εξέλιξη στη Μ.Ανατολή: «Ναι» στην πώληση F-35 & ΕΑ-18G Growler στα ΗΑΕ! - Ευκαιρία για ΠΑ

Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στα Εμιράτα ενέκρινε κατ’ ιδίαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τους μετέπειτα ισχυρισμούς του ότι υπήρξε πάντα αντίθετος με το πρόγραμμα αυτό.
Ο Νετανιάχου επέλεξε να μην εμποδίσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου Growler από τα Εμιράτα, καθώς αυτή αποτελούσε βασικό κίνητρο για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ντουμπάι με το Τελ Αβίβ μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και για την δική μας ΠΑ.
Και η ευκαιρία δεν είναι άλλη από την απόκτηση μεταχειρισμένων Mirage-2000-9 (ουσιαστικά πανομοιότυπα με τα δικά μας Mirage-2000-5Mk2) τα οποία έχουν ικανότητα εκτόξευσης και των πυραύλων Black Shaheen(η έκδοση μεταφοράς υποπυρομαχικών των Scalp-EG).
Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Εμιράτων, στα τέλη του περασμένου μήνα, ώθησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι ουδέποτε ενέκρινε συμφωνία ΗΠΑ – Εμιράτων για αγορά όπλων.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Νετανιάχου έπαψε να εκφράζει παράπονα για την αμυντική συμφωνία, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος «τον επανέφερε στην τάξη», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Λευκός Οίκος εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες την εκστρατεία του για υπογραφή συμφωνίας πώλησης προηγμένων αμυντικών συστημάτων στα Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-35, μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Reaper και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων τελευταίας γενιάς EA-18G Growler. Το Ντουμπάι επεδίωκε εδώ και χρόνια μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, συναντούσε όμως την επίμονη άρνηση των Ισραηλινών.






Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την εξομάλυνση των σχέσεων Εμιράτων – Ισραήλ στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κρίση του κορωνοϊού, εντάσεις στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του και τη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη πώληση όπλων στα Εμιράτα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταμοιβή για τον ρόλο του Ντουμπάι στην επίτευξη της συμφωνίας με το Ισραήλ.
Η ευκαιρία για την ΠΑ
Η υπογραφή εκτός του προφανούς διπλωματικού ενδιαφέροντος ίσως μπορεί να αποτελέσει και προάγγελος θετικών εξελίξεων για την Πολεμικής μας Αεροπορία Καθώς θα μπορούσε να γίνει η άμεση προμήθεια αριθμού μαχητικών Mirage-2000-9 από τα αποθέματα των ΗΑΕ (μην ξεχνάμε ότι πιθανή προμήθεια F-35&EA-18G θα πιέσει τις δυνατότητες εξεύρευσης πιλότων από την μεσανατολική χώρα).
Να σημειώσουμε ότι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν εξετάσει το 2011/12 τα Mirage και σε έκθεση για  την κατάστασή τους υπήρχαν μόνο θετικά σχόλια καθώς τα μαχητικά βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση και είχαν βάλει και λίγες ώρες πτήσης.
Το 2017 είχε ανακοινωθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου των /-9 από την κατασκευάστρια του μαχητικού Dassault Aviation και βάση των τότε πληροφοριών είχε αναφερθεί ότι θα γίνει στα 33 από τα 55 που είχαν μείνει μαχητικά αφήνοντας έτσι 22 μαχητικά στην αρχική τους μορφή.
Αυτά τα μαχητικά είναι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν άμεσα την ΠΑ(ήδη έχουμε άριστες σχέσεις με τα εμιράτα και είχαμε συνεργαστεί με την παραλαβή ανταλλακτικών για τις φρεγάτες S και υπάρχουν συζητήσεις για αντίστοιχο πρόγραμμα και για τα AH-64A+ Apache) αποσύροντας έτσι και τα αρχικά Mirage-2000EGM τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει σε εταιρείες aggresor η Γαλλία ενώ η Τανάγρα να βρεθεί έτσι με 24 Mirage-2000-5 + 22 Mirage-2000-9 τα οποία θα συνεπικουρούν τα(αν όλα πάνε καλά) Rafale.


https://www.pronews.gr/