17.9.20

Λιβύη: Ο Σάρατζ ανακοίνωσε οτι παραιτείται από πρωθυπουργός


Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Είναι επικεφαλής του GNA από τότε που ιδρύθηκε το 2015 ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ με στόχο την ένωση και τη σταθεροποίηση της Λιβύης μετά το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που έριξε τον Muammar Qaddafi.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.
Η παραίτηση αυτή Σάρατζ, όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, ίσως να οδηγήσει σε μία τεράστια ήττα για τα σχέδια Ερντογάν, αλλά και σε βήματα προς την ειρήνη στη Λιβύη, που σφυροκοπάται εδώ και χρόνια από ξένες παρεμβάσεις και εμφύλιες συρράξεις.
Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φ.Σαράτζ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Μετά την απόφαση κατάπαυσης του πυρός, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες ενάντια στο κόστος ζωής και τη διαφθορά στις πόλεις της Δυτικής Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του UMH και στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Khalifa Haftar, υποστηριζόμενη από την αντίπαλη κυβέρνησή του στο Τομπρούκ.
Ειδικά οι διαδηλώσεις στην Τρίπολη έφεραν στο προσκήνιο τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Σάρατζ και του υπουργού Εσωτερικών Φέθι Μπασάγκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε προξενήσει η απομάκρυνση του Μπασάνγκα από τη θέση του με εντολή Σάρατζ και η επαναφορά του σε αυτά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ο Sarraj θέλει να μειώσει την "πίεση", παραιτούμενο πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης.
Οι δύο κύριοι στόχοι των συνομιλιών της Γενεύης είναι να αναδιοργανώσει τις εκλογές και την αποφασιστικότητα του νέου προεδρικού συμβουλίου που θα τερματίσει την διμερή δομή.Οι περισσότεροι Λίβυοι αμφισβητούν την ικανότητα του Σάρατζ να ξεπεράσει τα εμπόδια στο νέο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξαιρετική περίοδο, μια περίοδο που προϋποθέτει την εσωτερική του ετοιμότητα για να αποτρέψει τις πιθανές επιπτώσεις της απρόβλεπτης σύγκρουσης του με τον Μπασάγκα, όπως σας είχαμε αναφέρει.
Ο πόλεμος της Λιβύης, έχει μετατραπεί σε έναν περιφερειακό "πόλεμο" με τον Σάρατζ και την κυβέρνησή του να έχει τις λιγότερες συμμαχίες, καθώς την υποστηρίζει μόνο η Τουρκία. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ρωσία έχουνν ταχθεί στο πλευρό του LNA.

https://www.pentapostagma.gr/