14.9.20

Τουρκία σε Κάιρο: "Δεν φοβόμαστε τον αιγυπτιακό στρατό"

Πρόκληση με οθωμανικό στυλ κατά των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων έκανε η Άγκυρα δια μέσω συμβούλου του Ερντογάν, προκαλώντας την άμεση αντίδραση όμως του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ.     
Ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, αφού δήθεν “επαίνεσε” τον αιγυπτιακό στρατό με χθεσινές δηλώσεις, στη συνέχεια τόνισε ότι η χώρα του απλά δεν τον φοβάται, διότι θεωρεί ότι είναι ισχυρότερη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος περιέγραψε τον αιγυπτιακό στρατό ως «μεγάλο στρατό» που έχει κερδίσει δήθεν τον σεβασμό της Τουρκίας.
«Ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας μεγάλος στρατός. Το σεβόμαστε πολύ, γιατί είναι ο στρατός των αδελφών μας. Δεν επιθυμούμε ή περιμένουμε ότι ο αιγυπτιακός στρατός θα είναι εχθρικός απέναντι στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον φοβόμαστε», είπε ο ίδιος.
Ο Aktay τόνισε επίσης τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των προέδρων τους.
Ο Τούρκος σύμβουλος ανέφερε ότι δεν έχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου για τη Λιβύη, αλλά δήλωσε: «Όσο ακούω και βλέπω, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση και επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών».
Τόνισε δε επίσης ότι η χώρα του δεν εισέβαλε με ύποπτες προθέσεις στην Λιβύη, αλλά το έκανε διότι θέλει να φέρει ειρήνη και να παραδώσει τη χώρα στο λαό της.
«Εάν συμφωνήσουμε (με τους Αιγύπτιους) σε αυτό το θέμα, τότε όλα τα συμφέροντα των Αιγυπτίων θα είναι απαραβίαστα, ενώ οι κατακτητές που θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη (Γαλλία) πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν», τόνισε ο ίδιος.
Ο Aktay κατηγόρησε τη Γαλλία και τα ΗΑΕ ότι προκαλούν την Αίγυπτο να πολεμήσει κατά της Τουρκίας. «Αυτό είναι αδύνατο και δεν θα συμβεί», κατέληξε ο Τούρκος σύμβουλος.
Με λίγα λόγια, ο “λαγός” του Ερντογάν επιβεβαιώνει στο ακέραιο την ελληνική παροιμία “ όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, αφού η Άγκυρα είναι σε δεινή θέση με τόσες εχθρικές χώρες γύρω της, θέλοντας κυρίως να διασπάσει τον άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Γαλλίας ο οποίος την "πνίγει" κυριολεκτικά.

Άμεση αντίδραση από Αίγυπτο στην Τουρκία

Αμέσως ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry είπε σε απάντηση στην ομιλία του Aktay: «Εξετάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας και αυτή η συζήτηση δεν είναι σύμφωνη με τις πολιτικές μας αφού δεν έχει αντίκτυπο ή σημασία».
Ο Shoukry πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη παράλληλα με τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προδίδει την πρόθεσή της Άγκυρας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν έχει λογική για να καταλήξουμε σε διάλογο ή κατανόηση”, είπε ο Σούκρι, προσθέτοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κριθεί με λόγια, αλλά με ενέργειες που ενισχύουν τη σταθερότητα και συνάδουν με τις διεθνείς σχέσεις και την νομιμότητα, που αποτελεί το κύριο μέλημα της Αιγύπτου σε αυτό το στάδιο.
Το πιο προκλητικά επικίνδυνο πάντως, το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι το γεγονός της παράκαμψης από πλευράς του Τούρκου συμβούλου, του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι... σαν να μην υπάρχει, γεγονός που ενισχύει διάφορα σενάρια για επικείμενη προσπάθεια εκδίωξης του ίδιου, μέσω των Αιγυπτίων της μουσουλμανικής αδελφότητας που βρίσκονται στη χώρα.
Ο “σύμβουλος” του σουλτάνου με γαλιφιές και οθωμανικά τερτίπια, προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Κάιρο, χωρίς να αλλάξει ούτε βήμα από τα νεο-οθωμανικά σχέδια σε Λιβύη, Α. Μεσόγειο, Συρία και Ιράκ.
Ακολουθώντας τις δηλώσεις Τούρκου συμβούλου, Ναυάρχου ε.α. Τ. Γιαιτσί, ο Ερντογάν προσπαθεί να επιζητήσει φιλία με Αίγυπτο και αργότερα από Ισραήλ, υποσχόμενος “λαγούς και πετραχήλια”, για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί και να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του με την τοποθέτηση όπου μπορεί "πρωθυπουργών" που θα ανήκουν στη μουσουλμανική αδελφότητα, στην προσπάθεια του να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία που τόσο πολύ επιζητά.
Όποιος πιστέψει τον Τούρκο πρόεδρο στην περιοχή μας, ας θυμηθεί πρώτα τι έπαθαν οι Ιρακινοί, οι Σύριοι, οι Κούρδοι διαχρονικά αλλά και σήμερα. Οι Τούρκοι αν δεν νικηθούν τώρα θα επανέλθουν δριμύτεροι και με πυρηνικά όπλα.
 https://www.pentapostagma.gr/