25.9.20

Ηχηρή διάψευση Πάιατ: Οι ΗΠΑ δεν ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

 


Στην κατηγορηματική διάψευση ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου προχώρησε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μέσω ανάρτησής του στο twitter.

Ειδικότερα ο κ. Πάιατ σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται σε αιτήματα που υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποβάλλουν προτάσεις όπως αυτή του ανεφέρεται εδώ (σ.σ Στο δημοσίευμα). Αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας. Όπως έχω πει συχνά, μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.»

Καθαρή στήριξη στην Ελλάδα

Παράλληλα, λίγες ώρες αργότερα, με σειρά tweets του ο κ. Πάιατ επανήλθε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνοντας για μια ακόμη φορά με απόλυτη σαφήνεια τη στήριξη στις ελληνικές θέσεις ζητώντας από την Τουρκία να μην επιστρέψει στις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις της.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διατλαντική διχοτόμηση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή »

«Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία για μέτρα απαγόρευσης της εμπλοκής».

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

Hellas Journal