14.9.20

Η Άγκυρα ζητά να συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο!

 


Nέα ''βόμβα''

Σε νέα πρόκληση-βόμβα προχωρά η Τουρκία, απευθύνοντας δια στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ για πρώτη φορά αίτημα προς την Ελλάδα συζητήσεως επί της κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Δεν έχει μεταβιβαστεί…» 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς – προς το παρόν – να τα κατονομάσει.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KhIKLZYJMa4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Ο Ακάρ βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Κατεχόμενα μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση «Μεσογειακή Θύελλα – 2020», που πραγματοποιείται στο ψευδοκράτος από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τις δυνάμεις των Κατεχομένων.  

Kρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο  


 
Το επόμενο δεκαήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θεωρείται κρίσιμο και αποκαλυπτικό ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, μάλιστα, να υπενθυμίσει με νόημα ότι οι κυρώσεις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι κι εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αν και η Αθήνα, όπως είπε, δεν θα ήθελε να φτάσει στο σημείο ν’ απαιτήσει την επιβολή τους. 

Ως προς το διάλογο και το περιεχόμενό του, ακόμη και σε επίπεδο διερευνητικών συνομιλιών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το πλαίσιό του δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vW1iXuvyAWA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

https://www.pentapostagma.gr/