8.9.20

Ελληνική πυραυλάκατος ''μπλόκαρε'' τουρκική ακταιωρό στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου


Παρολίγον επεισόδιο ανάμεσα σε πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τουρκικής ακταιωρού στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και ο Λάμπρος Δεμερτζής, την Κυριακή υπήρξε παρολίγον «θερμή συνάντηση» ανάμεσα σε πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τουρκικής ακταιωρού, με την ελληνική πυραυλάκατο να ''μπλοκάρει'' την τουρκική ακταιωρό και να την εξαναγκάζει να γυρίσει πίσω στη βάση της.   
 
  

Με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτών περνούν από τα σύνορα οι μετανάστες



Φωτογραφίες - ντοκουμέντο δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τουρκικό τεθωρακισμένο ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Φαίνεται ξεκάθαρα  ότι Τούρκοι κάνουν τα «στραβά» μάτια κατά την είσοδο μεταναστών, τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της πίεσης στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.
Τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι μετανάστες στα ελληνικά σύνορα από την τουρκική πλευρά έφερε στο φως ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Στην πρώτη αποκλειστική φωτογραφία, που τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες, διακρίνονται μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους βρίσκεται στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που απλώς τους παρακολουθεί.
Οι πόρτες του φαίνεται να ειναι ανοιχτές και οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν βγει έξω, όχι για να σταματήσουν τους μετανάστες, αλλά για να κάνουν περιπολία μήπως εντοπίσουν Έλληνες ή άντρες της Frontex. Σε περίπτωση που δουν κάτι, ενημερώνουν τους μετανάστες να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο και να φτάσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, φαίνονται οι ελληνικές δυνάμεις να έχουν εντοπίσει τους μετανάστες προτού επιβιβαστούν σε βάρκες, οπότε αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, πριν φτάσουν στα ελληνικά εδάφη. Μάλιστα, φαίνεται να είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν ξανά με την ανάλογη τουρκική βοήθεια.

Πάνω από 500 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν καθημερινά στην Ελλάδα

Αύξηση της πίεσης παρατηρείται στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά. Δυνάμεις της Frontex, αλλά και αστυνομικοί, έχουν δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν τους παράτυπους μετανάστες πρoτού μπουν σε ελληνικό έδαφος.
Τις τελευταίες ώρες άντρες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε νευραλγικά σημεία του Έβρου, ενώ οχήματα της αστυνομίας και κλούβες «σαρώνουν» την περιοχή. Παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν καθημερινά στα χωριά, λένε κάτοικοι.
Ομάδες μεταναστών βουτούν στον Έβρο για να φτάσουν στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 500 μετανάστες κάθε μέρα προσπαθούν να μπουν στη χώρα από διάφορα σημεία και να προκαλέσουν σύγχυση, ακόμα και από περιοχές όπου Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.  
 

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Αυξημένες ροές μεταναστών παρατηρούνται όπου η στάθμη του ποταμού ειναι χαμηλή, όπως στο Πύθιο και το Χειμώνιο, ενώ αρκετοί επιχειρούν να μπουν και από το Τυχερό, όπου η φύλαξη της περιοχής ειναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με τρεις ζώνες από το ποτάμι ως τα χωριά οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στα χεριά της αστυνομίας. Drones, θερμικές κάμερες, αλλά και οι 400 νέοι συνοριοφύλακες που προστέθηκαν στη δύναμη, αποτελούν ασπίδα για τα σύνορα του Έβρου.

Χαρακτηριστικό ειναι ότι το 80% αυτών που επιχειρούν να περάσουν δεν ειναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

pentapostagma