26.9.20

Τουρκικό προπέτασμα καπνού



Η Τουρκία, μερικά 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής προτάσσοντας συνεχώς τον διάλογο και την ετοιμότητά της να συνομιλήσει όχι μόνο με την Ελλάδα και άλλες περιοχές της περιοχής, επιδιώκει να συγκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος των τουρκικών κινήσεων είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών και ως εκ τούτου δεν πρέπει να καταστρέψουν, μέσα από αποφάσεις τους, αυτή τη δυναμική. 

Πρωταγωνιστής αυτής της έντονης προσπάθειας είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ιδιαίτερα μετά και την παράταση που δόθηκε στις διπλωματικές προσπάθειες «λόγω καραντίνας Μισέλ» η τουρκική πλευρά άφησε κατά μέρος τη ρητορική των απειλών και εξαπέλυσε «επίθεση διαλόγου». Με εμφανή τα δείγματα επιτυχίας αφού το κλίμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να αντιστρέφεται και μια σειρά χωρών να χαιρετίζουν το γεγονός ότι δημιουργήθηκε δυναμική διαλόγου και επήλθε αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (πηγή ΓΤΠ) σημειώνει ότι υπήρξε αλλαγή στην ατζέντα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην προσωπική παρέμβαση του Ερντογάν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε επιστολή προς ηγέτες της ΕΕ μέσα από την οποία εξηγεί την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσει εκ νέου τον διάλογο. 

Παρά το γεγονός ότι σε Ευρώπη και Αμερική σπεύδουν να χαιρετίσουν την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτός ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τις πληροφορίες που θέλουν την τουρκική πλευρά να κρατά το θέμα λίγο προς τα πίσω αναμένοντας να δει το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής την 1-2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα, πάντως, με τη Χουριέτ, Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζουν κοινή διακήρυξη για το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο θα καθορίζονται τα κεφάλαια και η μέθοδος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων. Οι πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι μόλις διασφαλιστεί συμφωνία για το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ προστίθεται πως παρόλο που οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και δύσκολες αποτελούν την καλύτερη διέξοδο.

Πίσω από το προπέτασμα του διαλόγου η Τουρκία προσπαθεί να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπως καταγράφεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επομένη της συνεδρίας του σώματος υπό τον Ερντογάν, είναι αρκούντως κατατοπιστική. Σύμφωνα με το ΣΕΑ «δεν θα κάνει καμία υποχώρηση στην προάσπιση των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων, και συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και καλεί τις χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, να επιδείξουν εχεφροσύνη, προπάντων για τον εξοπλισμό νησιών που έχουν μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς». 

Η τοποθέτηση αυτή του τουρκικού ΣΕΑ καταγράφει με σαφήνεια τον στόχο της Άγκυρας που δεν είναι άλλος από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ένα στόχο που επιχείρησε και προηγουμένως να προβάλει χωρίς να πείσει. Τώρα, παράλληλα με τον διάλογο προβάλλει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελπίζοντας ότι θα πετύχει πιέσεις προς την Ελλάδα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. 

Βγαίνει και ο Μισέλ από καραντίνα

Μεσούσης της προσπάθειας για επίτευξη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λίγο πριν οι ηγέτες ετοιμάσουν βαλίτσες για Βρυξέλλες, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε αναβολή της συνόδου.  Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αιτία της αναβολής ήταν η προσβολή ενός εκ των μελών της φρουράς του Σ. Μισέλ με Covid-19. Κάτι που επέβαλλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καραντίνα μερικών ημέρων. Ωστόσο, δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο υποστήριζαν πως η αναβολή της Συνόδου Κορυφής δεν είχε να κάνει με τον κορωνοϊό αλλά ήταν μια κίνηση για να αποφευχθεί ναυάγιο.  Σενάριο που ενισχύθηκε χθες όταν ο εκπρόσωπος Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βγήκε αρνητικό. Κατόπιν τούτου, ο Σαρλ Μισέλ δε χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα και συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει 1 και 2 Οκτωβρίου, σημείωσε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι μεταξύ της ανακοίνωσης για καραντίνα και της δήλωσης για αρνητικό αποτέλεσμα, προέκυψαν εξελίξεις στο θέμα Τουρκίας που οδηγούν τους Ευρωπαίους στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στη σύνοδο. 

https://www.philenews.com/