9.9.20

Μεγάλη φωτιά στη Ζαχάρω Ηλείας


Απομακρύνεται ο κίνδυνος για τα χωριά Ροδινά και Κωστομέρα, τα οποία απειλήθηκαν από τις πύρινες φλόγες - Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, αν ξεφύγει η κατάσταση

«Δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τα χωριά Ροδινά και Κωστομέρα» δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελλος και πρόσθεσε: «Τους έχουμε ενημερώσει ότι πρέπει να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία των χωριών τους, αν δούμε ότι ξεφεύγει η κατάσταση».
Η Πυροσβεστική είχε ζητήσει νωρίτερα την εκκένωση των χωριών Ροδινά και Κωστομέρα για προληπτικούς λόγους, αλλά φαίνεται πως ευτυχώς ο κίνδυνος αποσοβήθηκε και δεν χρειάστηκε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία από το δήμο Ζαχάρως.


Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή της Ζαχάρως πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Νίκος Φάμελλος, στο protothema.gr, «η φωτιά κατευθύνεται προς το δάσος της Μίνθης».

Η πυρκαγιά ξεκίνησε αρχικά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Ροδινά και επεκτάθηκε πολύ σύντομα προς τα χωριά Κωστομέρα και Μίνθη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι να πέσει το φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Από εδάφους, στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο.


Οι άνεμοι αλλάζουν πολύ συχνά φορά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Επίσης, η μανία της πυρκαγιάς είναι τόσο μεγάλη, που νωρίτερα ένα όχημα της πυροσβεστικής εγκλωβίστηκε στις φλόγες, όμως οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να γλιτώσουν.

Νωρίτερα το μεσημέρι, τα Ροδινά είχαν απειληθεί ξανά. «Στα πενήντα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού Ροδινά βρίσκεται η φωτιά, αλλά ευτυχώς οι άνεμοι την απομακρύνουν από το χωριό» είχε πει στο protothema.gr, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Δημήτρης Κόσσυφας. Όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς είχε τονίσει: «Είναι σε μεγάλη έκταση, καίει σε μια βουνοπλαγιά προς μια χαράδρα και κατευθύνεται προς το χωριό Μίνθη, το οποίο ευτυχώς είναι ακόμα πολύ μακριά». 

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως, γίνονται μόνο από τα αεροπλάνα. «Μάλιστα, πυροσβέστες με ένα πυροσβεστικό όχημα προσπάθησαν να φτάσουν κοντά στη φωτιά, αλλά παραλίγο να τους κυκλώσει, ευτυχώς ξέφυγαν» είχε αναφέρει ο κ. Κόσσυφας, ενώ είχε τονίσει ότι οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω από τα Ροδινά και προσπαθούν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες. 

«Η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή που είχαν ξεκινήσει και οι πυρκαγιές του 2007, είναι μια έκταση κοντά στο χωριό Ροδινά της Ζαχάρως, αλλά απ΄ότι ξέρω δεν απειλούνται σπίτια. Στο σημείο που καίει η φωτιά, υπάρχει αναγεννημένο δάσος, το οποίο είναι πολύ πυκνό, και δυστυχώς οι φλόγες έχουν περιθώριο να κάψουν πολλά νεαρά δέντρα» είπε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Η φωτιά στα Ροδινά όπως φαίνεται από την παραλία Κάτω Σαμικού


https://www.protothema.gr/