18.9.20

Κυκλώνας "Ιανός": Η αλλαγή πορείας που έκανε - Εξετάζεται η εκκένωση των παράκτιων περιοχών Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου, έχουν κηρυχθεί οι περιφέρειες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ το πιθανότερο είναι ο κυκλώνας να ακολουθήσει μια νότια τροχιά μετά την είσοδό του στη Δυτική Ελλάδα και τη Στερεά και να μην επηρεάσει την Αθήνα. Εκτιμά δε, πως αν αποκτήσει αυτή την τροχιά οι ζημιές θα είναι πολύ έντονες, καθώς οι κυκλώνες που αναπτύσσονται παράλληλα προς την ακτογραμμή είναι οι κυκλώνες που επιφέρουν τις μεγαλύτερες καταστροφές και αποδεσμεύουν μεγάλα ποσά βροχής προς τον χερσαίο χώρο. Γι΄αυτό και ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «είναι πιθανόν κάποια στιγμή να εξεταστεί και το φαινόμενο της εκκένωσης των παράκτιων περιοχών».

Στην Κεφαλονιά βρέχει καταρρακτωδώς και πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ. Οι θυελλώδεις άνεμοι του «Ιανού» εμπόδισαν την πτήση FR6611 της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλονιά, να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού.

Ισχυρότατοι άνεμοι πνέουν και στη Ζάκυνθο ενώ σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετά χωριά του νησιού

Στη Δυτική Ελλάδα επικρατούν ισχυροί άνεμοι και βροχές κατά διαστήματα.

Έκλεισε το πορθμείο Ρίου- Αντιρρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων

Δεμένα τα πλοία σε Κεφαλονιά, Κυλήνη, Ιθάκη, Σάμη και Πάτρα

Δυνάμεις της ΕΜΑΚ μετακινούνται στις επίμαχες περιοχές.

Σε απόλυτη επιφυλακή είναι η πολιτική προστασία με το κέντρο επιχειρήσεων να αναμένει τα έντονα  τα καιρικά φαινόμενα να πλήξουν τις περιοχές της Λευκάδας, της Ιθάκης της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, που κάνει τεχνικές συσκέψεις ανά έξι ώρες, ανακοίνωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας, θα δεχτούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Ως προς την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό που αλλάζει είναι ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Χωρίς συγκοινωνία

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη αύριο Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τα νησιά. Κλειστά τα σχολεία και σε Αχαία Ηλεία Αιτωλοακαρνανία, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στη Δυτική Μάνη, την Αργολίδα και την Κορινθία, καθώς και στη Χαλκίδα.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Μέτρα προστασίας των πολιτών και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκαν, το μεσημέρι, στην έκτακτη σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης , στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Παξών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Την ίδια ώρα, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη  Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίησης του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Η κ. Κράτσα ζήτησε, παράλληλα, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, το ρόλο των οποίων χαρακτήρισε «σημαντικό» και τα μέλη τους «απαραίτητους και πολύτιμους εταίρους».

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου, έχουν κηρυχθεί οι περιφέρειες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας. Ο υφυπουργός , Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση  και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες των περιοχών που πλήττονται να παραμείνουν σε επιφυλακή και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Πρόσθεσε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, ενώ  αναμένεται εντός ολίγου και νέα δήλωση του για το πώς θα ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός που βρίσκεται σε ετοιμότητα.


 https://www.pentapostagma.gr/