10.9.20

Τελεσίγραφο Αιγύπτου σε Τουρκία: ''Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια''

Ξεκάθαρη απάντηση δίνουν οι Αιγύπτιοι στα fake news της Άγκυρας, που δυστυχώς κάποια ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να τα αναπαράγουν. 
Χθες, η Υeni Safak ανέφερε ότι η ''Τουρκία και η Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών'', κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ να δίνει έμμεση απάντηση στην Άγκυρα.  
Με λίγα λόγια οι Αιγύπτιοι την προειδοποιούν να μην παρεμβαίνει στα θέματα που απασχολούν την Αίγυπτο στην περιοχή.
''Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής με τα χέρια δεμένα απέναντι στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ,'' δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάιμ Σούκρι.
Ο Υπουργός είπε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής υπουργικής συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου ότι η κρίση στη Λιβύη έχει άμεσες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
''Είδαμε και παρακολουθήσαμε… τις τουρκικές παρεμβάσεις για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης, η οποία περιλαμβάνει πρακτικές που παρατείνουν τη σύγκρουση, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την τεκμηριωμένη συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταφορά μισθοφόρων και τρομοκρατών από τη συριακή επικράτεια, σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει στο Λιβυκό μέτωπο τις συνθήκες που η Τουρκία καθιέρωσε στη Συρία'', δήλωσε ο Σούκρι.
Η Τουρκία είχε στείλει χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Συρίας.
''Αντιμέτωποι με τις τουρκικές φιλοδοξίες που είναι εμφανείς στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη ειδικότερα, η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής με τα χέρια δεμένα. Αντ ‘αυτού, έχουμε λάβει θέση, όταν ανακηρύξαμε το μέτωπο Σύρτης – Αλ Τζούφρα ως κόκκινη γραμμή που δεν θα δεχτούμε από κανέναν να διασχίσει, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους. Ευχαριστούμε τις αδελφές αραβικές χώρες για την ισχυρή υποστήριξή τους''. 
Αυτά για όσους εξακολουθούν να παίζουν την τουρκική προπαγάνδα. 
 https://www.pentapostagma.gr/